ßßß Cookit - przepis na RISOTTO Z DYNIĄ, SEREM I TYMIANKIEM

RISOTTO Z DYNIĄ, SEREM I TYMIANKIEM

nazwa

Wykonanie

Tegoroczna jesień naprawdę mocno nas rozpieszcza! Pogodą, kolorami, kasztanami, zapachem liści, możliwością spacerowania i radowania się tym, jak jest pięknie. Najpierw wrzesień, teraz październik - wymarzoną mam jesień w tym roku, bez wątpienia! Ale nie tylko o pogodę chodzi, jesień to także cała masa moich ulubionych smaków! Jednym z nich jest smak dyni. Tak więc za oknem pachnie jesiennym, ciepłym deszczem, a w kuchni dynią i tymiankiem. Na chodniku pomarańczowy dywan z liści, na talerzu pomarańczowe risotto. Jesień w kalendarzu, w powietrzu, w kuchni, na talerzu. Pysznie jest! Smacznego!
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Arborio Halina
300ml bulionu warzywnego
100ml białego wina
100g (obranej) dyni hokkaido
30g sera żółtego
1 (mała) cebula
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
gałązka tymianku świeżego
Cebulę obrać, drobno poszatkować. Dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć delikatnie cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać ryż i podsmażać przez kilka minut, na małym ogniu. Wlać wino, dusić pod przykryciem, aż ryż całkowicie je wsiąknie (czyli przez około 10-15minut). Dolać bulion warzywny, dorzucić pokrojoną w kostkę dynię, trzymać na ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż całkowicie wsiąknie płyn i będzie miękki (około 30 minut). Pod koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser żółty, dokładnie zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez moment (ser żółty powinien się rozpuścić). Gotowe risotto przełożyć na talerz. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/10/risotto-z-dynia-serem-i-tymiankiem.html