Wykonanie
Tegoroczna jesień naprawdę mocno nas rozpieszcza! Pogodą, kolorami,
kasztanami, zapachem liści, możliwością spacerowania i radowania się tym, jak jest pięknie. Najpierw wrzesień, teraz październik - wymarzoną mam jesień w tym roku, bez wątpienia! Ale nie tylko o pogodę chodzi, jesień to także cała masa moich ulubionych smaków! Jednym z nich jest smak dyni. Tak więc za oknem pachnie jesiennym, ciepłym deszczem, a w kuchni
dynią i
tymiankiem. Na chodniku
pomarańczowy dywan z liści, na talerzu
pomarańczowe risotto. Jesień w kalendarzu, w powietrzu, w kuchni, na talerzu. Pysznie jest! Smacznego!








Przepis (jedna porcja):80g
Ryżu Arborio Halina300ml
bulionu warzywnego100ml
białego wina100g (obranej) dyni hokkaido30g
sera żółtego1 (mała)
cebula1 łyżka
oleju sezamowego1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
tymianku suszonegogałązka
tymianku świeżego
Cebulę obrać, drobno poszatkować.
Dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć delikatnie
cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać
ryż i podsmażać przez kilka minut, na małym ogniu. Wlać
wino, dusić pod przykryciem, aż
ryż całkowicie je wsiąknie (czyli przez około 10-15minut). Dolać
bulion warzywny, dorzucić pokrojoną w kostkę
dynię, trzymać na ogniu, co jakiś czas mieszając, aż
ryż całkowicie wsiąknie płyn i będzie miękki (około 30 minut). Pod koniec doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę
ser żółty, dokładnie zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez moment (
ser żółty powinien się rozpuścić). Gotowe risotto przełożyć na talerz. Podawać.