Wykonanie
Zupa cebulowa (soupe à l'oignon) to potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest
bulion warzywny lub
mięsny a dodatkiem
cebula. Zazwyczaj podaje się ją z grzankami i tartym
żółtym seremZupa cebulowa gości na francuskich stołach podobno już od XVII wieku. Na początku była danie dla najuboższych ze względu na prosty sposób wykonania i szeroką dostępność
cebuli. Po latach zyskała uznanie wielu kucharzy i stała się narodowym przysmakiem.Za twórcę tego dania uważa się króla Francji Louisa XV, który pewnego wieczora przygotował danie z
trzech składników czyli
cebuli,
masła oraz
szampana i w ten oto sposób powstała pierwsza zupa cebulowa.Zupa ta jest bardzo smaczna, sycąca i bardzo prosta w przygotowani u.Składniki:- 15 średnich
cebul- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
masła- szklanka
białego wina- litr
bulionu warzywnego-
liść laurowy-
sól-
pieprz- grzanki- tarty
żółty serPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Do garnka wlewamy
oliwę i chwilę podgrzewamy. Dodajemy
masło i czekamy, aż się rozpuści po czym wrzucamy
cebulę. Smażymy ją, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Prawidłowo usmażona
cebula powinna
mieć karmelowy kolor, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka i straci swój smak.Następnie wlewamy
wino i czekamy, aż odparuje do połowy. Kolejno wlewamy
bulion, dodajemy
liść laurowy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem według uznania.Zupę przelewamy do żaroodpornego głębokiego talerzyka. Grzanki kładziemy na zupie i posypujemy tartym
serem. Wkładamy do piekarnika, najlepiej na opcje grill i trzymamy w piekarniku do momentu, aż
ser się rozpuści (około 5 minut).Bon appétit!