Wykonanie
Lubię
mieć wolne piątki. Bardzo lubię. Tak niespodziewanie
mieć nieco dłuższy weekend. Wolny piątek oznacza poranek bez pośpiechu. A z kolei poranek bez pośpiechu oznacza królewskie śniadanie.
Cynamonowe tosty francuskie, obsypane
cukrem pudrem, podane z domową
konfiturą jabłkową. Brzmi dobrze? A jak smakuje! Ostatnio muszę nieustannie osładzać sobie życie. Więc osładzam. Sobie i innym przy okazji. Mama powiedziała, że tosty smakowały wyśmienicie. A skoro mama tak
mówi to chyba to musi być prawda ... Prawda?
Przepis (jedna porcja):2-3 kromki
chleba1 (małe)
jajko2 łyżki
mleka1 łyżeczka
mioduszczypta
cynamonu+
masło klarowane
cukier puderkonfitura jabłkowa (u mnie: domowa)
Chleb powinien być nieco czerstwy lub, jeśli tak jak ja używacie świeżego
chleba, należy podpiec go delikatnie w tosterze, aby był chrupiący z zewnątrz. W miseczce roztrzepać
jajko, wymieszać z
mlekiem,
miodem,
cynamonem. Na patelni rozpuścić
masło. Kromki
chleba maczać w
jajku i smażyć na
maśle przez kilkanaście sekund z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe tosty odsączyć na ręczniku papierowym, po czym przełożyć na talerz. Posypać
cukrem pudrem. Podawać z
konfiturą jabłkową.