ßßß Cookit - przepis na JABŁKOWE TOSTY FRANCUSKIE z solą i rozmarynem

JABŁKOWE TOSTY FRANCUSKIE z solą i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Tosty francuskie kojarzą mi się z leniwymi, weekendowymi śniadaniami. Jedzonymi w miejscach, gdzie nie trzeba się donikąd spieszyć, gdzie cały dzień świeci słońce, nie trzeba nic robić, tylko leżeć, pachnieć, opalać się. Tosty francuskie to dla mnie takie wakacyjne śniadanie. Dlatego dzisiaj, na przekór porze roku, natłoku obowiązków i zbliżającej się sesji - jem wakacyjne śniadanie właśnie. Bo do lipcowych dni jeszcze tak daleko, a ja najchętniej już teraz bym się do nich przeniosła. Dlatego robię sobie taką małą namiastkę wakacji. Chociaż tyle mogę. Wakacyjne śniadanie. W samym środku stycznia. Jedzone w rytm kropel deszczu, które próbują wyprowadzić mnie z równowagi i głośno uderzają o szyby w oknach. W towarzystwie stosu notatek.
Przepis (jedna porcja):
kromki czerstwego chleba (u mnie: orkiszowy)
1 jabłko
50ml wrzątku
1 (małe) jajko
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta soli gruboziarnistej
1 łyżeczka masła
Jabłko umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć gniazdo. Zalać wrzątkiem. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Wbić jajko, dodać miód, cynamon, rozmaryn i ponownie zmiksować - powinna powstać puszysta masa. Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej masło. Kromki chleba pokroić w trójkąty. Maczać w masie jajeczno-jabłkowej, a następnie układać na patelni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony (aż będą zarumienione). Gotowe tosty francuskie przekładać ręcznik papierowy, a następnie na talerz. Udekorować plastrami jabłka, posypać jeszcze szczyptą rozmarynu i solą gruboziarnistą. Podawać.
Przepis bierze udział w akcji/konkursie Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje!
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/01/jabkowe-tosty-francuskie.html