Wykonanie
Wróciłam, jak zwykle później niż zamierzałam, z weekendu i zastałam lekki przeciąg w lodówce. W minionym tygodniu celowo ją "czyściłam", bo już czas na wielkie porządki. Niedzielny wieczór nie był problemem, bo wcześniej obżarstwu nie było końca, ale w poniedziałek to już insza inszość. Mimo, że Lidl pod nosem nikomu, nie chciało się ruszyć "czterech liter" i tak oto powstał najlepszy, słodki omlet jaki
jadłam. Zdrowy, szybki i taki pożywny, że dopiero po kilku godzinach pomyślałam...o następnym ;)
Składniki na 1 porcję:2
jajkapół
gruszkipół
jabłka1 gałązka
tymiankułyżeczka płynnego
mioduszczypta
soliodrobina
masłaUstawić grzałkę grilla, w piekarniku, na średnią moc.
Gruszkę i
jabłko obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Rozpuścić
masło, dodać
miód i skarmelizować
owoce, posypane igiełkami
tymianku.
Białka ubić ze szczyptą
soli na puszystą pianę. Pod koniec dodać
żółtka. Wlać masę na
owoce i smażyć minutę. Przełożyć patelnię do piekarnika na najwyższą półkę i piec około 3 minut (na złoto). Wyjąć. Jedną ręką trzymać patelnię, drugą talerz i odwrócić omlet. Można złożyć na pół.