Wykonanie
Spontaniczne, poranne francuskie tosty. Nie wiedziałam, jak takie tosty zrobić, ale po przeglądnięciu paru książek i pobuszowaniu w
sieci dowiedziałam się:
jajka,
mleko,
sól. Zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami. Nic prostszego :) Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo fajne. Dodatkowo można pobawić się w wykrawanie różnych kształtów. Myślę też, że francuskie tosty można równie dobrze zrobić z
ciemnego pieczywa tostowego. Albo z czerstwej
chałki. I jeść z dodatkami, jakie się lubi.
Składniki:kromki
białego chleba tostowego (tyle, ile chcemy)3
jajka3 łyżki
mlekaszczypta
solimasło do smażenia
miód,
cynamon,
cukier puder,
konfitura, słodka
śmietankaPrzygotowanie:Ułóż kromki z
chelba tostowego jedna na drugiej, w wieżę. Odkrój brzegi (skórkę). Z każdej kromki możesz powycinać dużymi foremkami do
ciasteczek różne kształty albo zostawić kwadraty. W misce rozbełtaj
jajka,
mleko i
sól. Rozgrzej
masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance
mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać
miodem,
syropem klonowym albo
śmietanką, posypać
cukrem pudrem,
cynamonem,
cukrem waniliowym, jeść z
konfiturami - to na słodko. Na pikantnie rewelacyjne z
pieczarkami,
szpinakiem,
serem i różnymi warzywami.Smacznego :)