Wykonanie
Delikatna
śmietankowo-jajeczna masa zapieczona ze
śliwkami na sucharkowym podłożu.Fajny deser, słodka kolacja , czy poczęstunek ......
Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników.Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.
Składniki:12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej
bagietki lub
chałki/ ok. 650 g dojrzałych
śliwek150g
cukru3 duże
jajka300 ml słodkiej
śmietanki1 łyżeczka esencji waniliowej
masło do posmarowania formykilka łyżek
mlekaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonucukier puder / do posypania
płatki migdałowe /do dekoracjiWykonanie:
Naczynie żaroodporne posmarować
masłem.Dno wyłożyć sucharkami.Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować
mlekiem.Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki
śliwki ułożyć na sucharach.
Jajka,
śmietankę,
cukier, szczypre
soli i aromat dobrze wymieszać.Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość naczynia.Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić
mlekiem , nałożyć resztę
śliwek i zalać pozostałą masą.Wierzch posypać
cynamonem i
płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C.Piec ok. 40 minut.Upieczony
pudding przestudzić , posypać
cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.