ßßß
Składniki:12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki/ ok. 650 g dojrzałych śliwek150g cukru3 duże jajka300 ml słodkiej śmietanki1 łyżeczka esencji waniliowej masło do posmarowania formykilka łyżek mlekaszczypta soli1 łyżeczka cynamonucukier puder / do posypaniapłatki migdałowe /do dekoracjiWykonanie:
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.Dno wyłożyć sucharkami.Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem.Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na sucharach.Jajka, śmietankę, cukier, szczypre soli i aromat dobrze wymieszać.Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość naczynia.Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć resztę śliwek i zalać pozostałą masą.Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C.Piec ok. 40 minut.Upieczony pudding przestudzić , posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.