ßßß Cookit - przepis na BUŁKI DYNIOWE Z RODZYNKAMI

BUŁKI DYNIOWE Z RODZYNKAMI

nazwa

Wykonanie

Jesień już dawno do nas zawitała, Halloween się zbliża - dyniowe szaleństwo trwa! Również w berlińskim akademiku. Ostatniego wieczoru, w naszej kuchni powstał dyniowy lampion, w związku z czym staliśmy się również posiadaczami sporej ilości miąższu z dyni. Z miąższu powstało puree. Puree, które okazało się doskonałą bazą do pieczywa. Dyniowe bułeczki, których zrobienie wyszło całkiem spontanicznie. Bułeczki, które zachwycają smakiem, a także kolorem. Nie sposób im się oprzeć! Doskonale smakują jeszcze ciepłe, pieczone i jedzone w nocy, popijane zimnym mlekiem. Ciasto rośnie bez problemu, bułeczki pieką się jedynie 20 minut, efekt końcowy - powalający! Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.
(Przepis: 20 bułek):
500 mieszanki chlebowej pełnoziarnistej
500g mąki pszennej
250ml letniej, przegotowanej wody
1/2szkl rodzynek
2 łyżki cynamonu
300g puree z dyni
Do miski przesiać obie mąki. Dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać z dyniowym puree, a następnie, dolewając stopniowo wodę, wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia. Z ciasta, za pomocą łyżki, na wyłożonej papierem blaszce, formować kulki. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe bułki ostudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/10/dyniowe-buki-z-rodzynkami.html