Wykonanie
Oprócz musu
truskawkowego w tym roku powstał też mus
rabarbarowy z
cynamonem. Zrobiony głównie na potrzeby deseru z
rabarbarem, który bardzo chętnie zabieramy ze sobą do pracy jako drugie śniadanie.
Rabarbar podgotowałam, zmiksowałam i zamknęłam za szkłem ;)
Składniki:- 1 kg obranego i pokrojonego
rabarbaru- ok. 200 g drobnego
cukru ( można dać więcej lub mniej, w zależności jaki słodki będzie
rabarbar)- 2 łyżeczki
cynamonu- 150 ml
wodyPrzepis:- do garnuszka włożyć
rabarbar, dodać
wodę,
cukier,
cynamon - całość gotować ok 20 min.- po tym czasie zmiksować blenderem na mus,- pogotować ok 15 min. żeby nadmiar
wody odparował- gorący mus przełożyć do czystych i wyparzonych słoików- zakręcić, odstawić na zakrętkach i przykryć ręcznikiem lub ściereczkami
Smacznego.źródło: własne