Wykonanie
Kasza gryczana to zmora z mojego dzieciństwa. Zmora, którą teraz wprost uwielbiam. Pamiętam, że moja mama próbowała wiele
razy mnie do niej przekonać, ale już sam zapach gotującej się
kaszy przyprawiał mnie wręcz o mdłości. Minęło kilka lat i jakby za sprawą czarodziejskiej
różdżki, pokochałam
kaszę gryczaną. Jest jedną z moich ulubionych. Bardzo często przyrządzam sobie ją na obiad, w towarzystwie
mięsa, sosu lub nawet samych warzyw. Lubię ją też na słodko: idealnie komponuje się z
jabłkiem i
cynamonem. A skoro już jesteśmy przy
jabłku i
cynamonie to właśnie dzisiaj prezentuję Wam
kaszę gryczaną w towarzystwie takich dodatków. Towarzystwo to jest jednak zdecydowanie bardziej wytrawne, niż słodkie. Całość dopełnia
mięsny dodatek
indyka, z delikatnym aromatem
orzechów. Pyszna propozycja na obiad. Szczerze polecam!


Przepis (cztery porcje):
Kasza gryczana:200g
Kaszy Gryczanej Prażonej
Halina800ml
wody1 łyżeczka
soliMięso:500g piersi z
indyka3 łyżki
oleju z
orzechów1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 ząbek
czosnkuSos
jabłkowy:4 (małe)
jabłka200ml
wody1 łyżka
masłaszczypyta
soliszczypta
pieprzu1 łyżeczka
rozmarynu1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotować
kaszę: do ronelka wlać
wodę, posolić, zagotować. Do gotującej się
wody wsypać
kaszę gryczaną i gotować przez około 15 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka.
Mięso z indyka dokładnie opłukać, pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać
olej z
orzechów. Smażyć
mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Doprawić
solą,
pieprzem oraz sprasowanym
czosnkiem. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przygotować sos
jabłkowy:
jabłka umyć, obrać, oczyscić z gniazd, pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w rondelku, zalać
wodą, doprawić
solą,
pieprzem,
rozmarynem i
cynamonem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy
jabłka zmiękną, odłożyć pokrywkę i trzymać na ogniu, aż
woda odparuje. Pod koniec dodać
masło. Gotową
kaszę gryczaną odcedzić, wyłożyć na środek talerzu. Na
kaszy ułożyć gotowe
mięso i ciepły sos
jabłkowy. Danie podawać.