ßßß Cookit - przepis na KASZA GRYCZANA Z INDYKIEM I JABŁKAMI

KASZA GRYCZANA Z INDYKIEM I JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana to zmora z mojego dzieciństwa. Zmora, którą teraz wprost uwielbiam. Pamiętam, że moja mama próbowała wiele razy mnie do niej przekonać, ale już sam zapach gotującej się kaszy przyprawiał mnie wręcz o mdłości. Minęło kilka lat i jakby za sprawą czarodziejskiej różdżki, pokochałam kaszę gryczaną. Jest jedną z moich ulubionych. Bardzo często przyrządzam sobie ją na obiad, w towarzystwie mięsa, sosu lub nawet samych warzyw. Lubię ją też na słodko: idealnie komponuje się z jabłkiem i cynamonem. A skoro już jesteśmy przy jabłku i cynamonie to właśnie dzisiaj prezentuję Wam kaszę gryczaną w towarzystwie takich dodatków. Towarzystwo to jest jednak zdecydowanie bardziej wytrawne, niż słodkie. Całość dopełnia mięsny dodatek indyka, z delikatnym aromatem orzechów. Pyszna propozycja na obiad. Szczerze polecam!
Przepis (cztery porcje):
Kasza gryczana:
200g Kaszy Gryczanej Prażonej Halina
800ml wody
1 łyżeczka soli
Mięso:
500g piersi z indyka
3 łyżki oleju z orzechów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku
Sos jabłkowy:
4 (małe) jabłka
200ml wody
1 łyżka masła
szczypyta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotować kaszę: do ronelka wlać wodę, posolić, zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę gryczaną i gotować przez około 15 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka. Mięso z indyka dokładnie opłukać, pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej z orzechów. Smażyć mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Doprawić solą, pieprzem oraz sprasowanym czosnkiem. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przygotować sos jabłkowy: jabłka umyć, obrać, oczyscić z gniazd, pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w rondelku, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i cynamonem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną, odłożyć pokrywkę i trzymać na ogniu, aż woda odparuje. Pod koniec dodać masło. Gotową kaszę gryczaną odcedzić, wyłożyć na środek talerzu. Na kaszy ułożyć gotowe mięso i ciepły sos jabłkowy. Danie podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/kasza-gryczana-z-indykiem-i-jabkami.html