Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad. Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, z dodatkiem
śliwek w occie i świeżego
rozmarynu. Delikatna i aromatyczna. Jestem pewna, że Wam posmakuje!





polędwica wieprzowa
pieprz cytrynowypieprz czarnysól morskaocet balsamicznyświeży
rozmarynowoce jałowcaziele angielskieśliwki w marynacie octowej1-2 łyżki
oleju rzepakowegoRyż Biały HalinaPolędwicę włożyć do miski, natrzeć
octem balsamicznym,
pieprzem czarnym i
cytrynowym,
solą, świeżym
rozmarynem i
owocami jałowca. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć
polędwicę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka . Patelnię zalać wrzątkiem (aby zebrał
przyprawy,
ocet oraz
olej), przelać do garnka i dolać jeszcze tyle
wody, aby
polędwica była nią cała przykryta. Doprawić jeszcze
solą i
pieprzem, wrzucić kilka ziarenek
ziela angielskiego. Gotować około 40-50 minut, aż
mięso będzie miękkie. Miękką
polędwicę wyciągnąć i delikatnie pokroić w plastry. Włożyć ponownie do garnka i dalej gotować, jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotować
ryż (według instrukcji na opakowaniu). Gotowy
ryż wyłożyć na talerz, razem z
polędwicą. Na
mięso wyłożyć
śliwki w occie. Podawać.