ßßß Cookit - przepis na Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami

Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tak samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry.
Składniki:
2 kg karkówki
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
3-4 łyżki octu balsamicznego
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
suszony rozmaryn
1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
sól pieprz
Wykonanie:
Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h.
Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1 , 5 h.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/04/karkowka-faszerowana-suszonymi-sliwkami.html