Wykonanie
Kolejny raz przekonuję siebie i Was, że muffiny wcale nie muszą być słodkie! I za każdym razem stwierdzam, że te w wersji wytrawnej smakują mi nawet bardziej od tych słodkich! Tym razem łączę ze sobą
jabłko,
ser Grana Padano i
musztardę. Wychodzi oryginalnie i niezwykle smacznie! A co Wy powiecie na takie połączenie?




/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (16 sztuk):1 i 1/2szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2szkl
oleju rzepakowego2 (średnie)
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia300g
jogurtu naturalnego50g
sera Grana Padano2 (średnie)
jabłka4 łyżki
musztardy1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzuPiekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg).
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda. Jedno
jabłko i
ser zetrzeć na grubej tarce. W naczyniu miksującym umieścić drugie
jabłko. Nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 15 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinnśmy otrzymać mus. W naczyniu miksującym umieścić pozostałe składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
olej,
jajka,
jogurt,
musztardę,
starty ser, starte
jabłko,
sól i
pieprz. Nastawić maszynę: obroty: 2, czas: 60 sekund. Włączyć maszynę. Po tym czasie powinniśmy otrzymać masę o gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto nakładać do foremek na muffiny (u mnie: silikonowe), do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.