ßßß Cookit - przepis na MUSZTARDOWE MUFFINY Z JABŁKIEM I SEREM

MUSZTARDOWE MUFFINY Z JABŁKIEM I SEREM

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz przekonuję siebie i Was, że muffiny wcale nie muszą być słodkie! I za każdym razem stwierdzam, że te w wersji wytrawnej smakują mi nawet bardziej od tych słodkich! Tym razem łączę ze sobą jabłko, ser Grana Padano i musztardę. Wychodzi oryginalnie i niezwykle smacznie! A co Wy powiecie na takie połączenie?
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (16 sztuk):
1 i 1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2szkl oleju rzepakowego
2 (średnie) jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g jogurtu naturalnego
50g sera Grana Padano
2 (średnie) jabłka
4 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Piekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłka obrać, wydrążyć gniazda. Jedno jabłko i ser zetrzeć na grubej tarce. W naczyniu miksującym umieścić drugie jabłko. Nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 15 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinnśmy otrzymać mus. W naczyniu miksującym umieścić pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, olej, jajka, jogurt, musztardę, starty ser, starte jabłko, sól i pieprz. Nastawić maszynę: obroty: 2, czas: 60 sekund. Włączyć maszynę. Po tym czasie powinniśmy otrzymać masę o gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto nakładać do foremek na muffiny (u mnie: silikonowe), do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/03/sobota-ze-speedcookiem-muffiny-z.html