ßßß Cookit - przepis na JAGODOWE SERNICZKI z amarantusem

JAGODOWE SERNICZKI z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Zmęczona codzienną bieganiną potrzebuję odpoczynku, najlepiej przy kuchennym blacie i piekarniku. Praktyki zabierają mi wakacje, a ja tak bardzo potrzebuję ich zapachu i smaku. Więc sobie serwuję to, za czym tak bardzo tęsknię. Zapach lata do poduszki. Smak lata na śniadanie. Fioletowe palce, fioletowe usta. Zdrowe, słodkie serniczki z jagodami. Wieczorem je piekę, studzę i na noc wstawiam do lodówki. Dzisiaj rano pakuję do dwóch pudełeczek. Jedno dla mnie, drugie dla mamy. Dzisiaj obie jagodowo zaczniemy dzień.
Przepis (11 serniczków):
miseczka jagód
300g sera białego
180g serka homogenizowanego
2 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżki ziarna amarantusa Skworcu
Ziarna amarantusa dokładnie zmielić na mąkę. Ser biały zmiksować razem z serkiem homogenizowanym, żółtkami i cukrem, na gładką masę. Dodać zmielony amarantus i jeszcze raz zmiksować. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z serową masą. Wsypać jagody i wymieszać. Nałożyć do foremek (u mnie silikonowe), wierzch posypać jeszcze dodatkowo jagodami. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30-40 minut, w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub wstawić na noc do lodówki i wyjąć rano.
Właśnie z naszych "szczelnie" zamkniętych pudełeczek zniknęły dwa serniczki. Co to, kto to?! Krasnoludki?! Zaraz, zaraz ... "Taaaaaaato, czemu masz fioletowe usta?". Ktoś tutaj chyba polubił słodkie śniadania?
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/07/jagodowe-serniczki-z-amarantusem.html