Wykonanie
Od dawna już marzyłam o tym, aby upiec
chleb. Puszysty i pachnący, z chrupiącą skórką i ziarnami. Co mnie powstrzymywało? "To za trudne" - myślałam. Poza tym
drożdże za mną nie przepadają. Ha! Nie przepadały, bo to już na szczęście dawno i nieprawda. Kilka dni temu postanowiłam bowiem przestać bujać w obłokach i marzenia o własnym
chlebie zamienić w końcu w rzeczywistość. I tak, udało się! Upiekłam
chleb. Był puszysty, był pachnący, miał chrupiącą skórkę i ziarna. Miał, bo zniknął w dwa dni. Posmakował nie tylko mi, ale również moim rodzicom. Pieczenie
chleba stanie się chyba w naszym domu rutyną. Smaczną rutyną.
Chleb przygotowałam w ramach testowania kuchennego urządzenia wielofunkcyjnego Speedcook oraz akcji: Sobota ze Speedcook'iem (więcej o niej piszę TU). Dzięki tej maszynie wyrobienie ciasta nie zajmuje więcej niż 10 minut, a do tego jest niezwykle proste. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, nastawiamy odpowiednią moc, czas i zanim się obejrzymy ciasto jest już gotowe! Niemożliwe? Możliwe!

PEŁNOZIARNISTY CHLEB ze
słonecznikiem(przygotowany w Speedcook'u)Przepis (jeden bochenek):390g
mąki pszennej pełnoziarnistej250ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli30g świeżych
drożdży50g ziarenek
słonecznika3 łyżki
oleju z
orzechów archaidowych+
jajko, ziarenka
słonecznika(do wysmarowania i posypania)Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki:
mąkę,
jogurt naturalny,
cukier,
sól,
drożdże,
olej, ziarenka
słonecznika, wyrabiać - obroty 10°C, czas: 2 minuty. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia, uformować na stolnicy (jeśli ciasto za bardzo się klei należy podsypać
mąką), włożyć do keksówki (u mnie: silikonowa). Wierzch
chleba posmarować masą jajeczną, posypać ziarenkami
słonecznika, pozostawić na około 15 minut, do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.


