Wykonanie
Miały być jagodzianki... Ale musiałam zmienić koncepcję... Tak powstały te pyszne bułeczki.potrzebne składniki: na ciasto:500g
mąki pszennej,50g
drożdży,1,5 łyżeczki
soli,1 łyżka
cukru,190 ml
jogurtu naturalnego,130 ml
mleka,65 g
masła,1
jajko,100 g ziaren (miałam
pestki dyni,
słonecznika i
orzechy pinii).do posmarowania:1
jajko,
ziarna słonecznika.
Mąkę, ziarna,
cukier,
sól wsypujemy do miski, dodajemy
jogurt,
mleko,
jajko,
masło i rozkruszone
drożdże. Wszystko zagniatamy. Ja zrobiłam to z pomocą robota. Ciasto powinno być dość "luźne". Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną
mąką stolnicę, rozpłaszczamy na grubość 2 m i wycinamy bułeczki.Bułeczki układamy na wyłożonej pergaminem i wysypanej
mąką blasze. przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut to wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
ziarnami słonecznika.Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.Niestety lepszych zdjęć nie zdążyłam zrobić, takie były dobre :)