Wykonanie
Składniki:- 30dag
ziemniaków- 1dag świeżych
drożdży- 40dag
mąki pszennej- 20dag
mąki żytniej- 1 łyżka
oleju- 1 łyżeczka
soli- po 3 łyżki wyłuskanych pestek dyni i
słonecznika- 1
jajkoSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy,
wodę zachowujemy.
Ziemniaki osuszamy, przeciskamy przez praskę, studzimy.2.
Drożdże wkruszamy do kilku łyżek letniej
wody z
ziemniaków, mieszamy z łyżką
mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.3. Połowę
mąki mieszamy ze szklanką
wody z
ziemniaków, wytłuczonymi
ziemniakami,
olejem, rozczynem i
solą, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.4. Po tym czasie dodajemy pozostałą
mąkę, po 2 łyżki pestek
słonecznika i dyni, zagniatamy na jednolite ciasto, które będzie odstawać od dłoni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.5. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, które układamy obok siebie w obsypanej
mąką tortownicy, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy pozostałymi pestkami. Pieczemy ok. 45 min. w 200 stopniach (do suchego patyczka). Podczas pieczenia można posmarować bułeczki
wodą, dzięki temu ładniej wyrosną i nie będą miały mocno spieczonej skórki. Upieczone należy wyłożyć z formy i studzić na kratce.