Wykonanie
Od niedawna mojego bloga można
śledzić na Facebooku . Więc zachęcam do polubienia mojego profilu.


Upiec domowy
chleb zamierzałam już dawno. Ale, zawsze wydawało mi się to wyzwaniem. I jeszcze pytanie... zakwas czy drożdże? Moja pierwsza próba, padło na
drożdże, bo szybciej. Przepis bazowy od babci. Oczywiście moje modyfikacje...Bardzo prosty przepis. Ciasto szybko wyrasta. A zjedzenie jeszcze ciepłej parującej kromki zdrowego
chlebka- bezcenne.I nawet tato, wielbiciel
białego pieczywa skusił się na kromkę mojego pełnoziarnistego. "Ale ukroi mi jeszcze jedną". Chyba więcej słów nie potrzeba.Dodatkowo wiemy, że nie ma w nim żadnych spulchniaczy, czy innej chemii. A także mamy gwarancje, że nasz chlebek jest na prawdę pełnoziarnisty, a nie podbarwiony karmelem.

Pełnoziarnisty chleb ze
słonecznikiem (1 keksówka)350g
mąki pszennej pełnoziarnistej200g
mąki pszennej50 g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oleju400ml ciepłej
wody100g
słonecznikaMąkę wsypać do miski, rozkruszyć
drożdże, wsypać
sól,
cukier,
słonecznik. Wlać
olej i delikatnie
wodę cały czas mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut w ciepłe miejsce do wygarowania.Pieczemy 50minut w 200 stopniach.Smacznego