ßßß

Upiec domowy chleb zamierzałam już dawno. Ale, zawsze wydawało mi się to wyzwaniem. I jeszcze pytanie... zakwas czy drożdże? Moja pierwsza próba, padło na drożdże, bo szybciej. Przepis bazowy od babci. Oczywiście moje modyfikacje...Bardzo prosty przepis. Ciasto szybko wyrasta. A zjedzenie jeszcze ciepłej parującej kromki zdrowego chlebka- bezcenne.I nawet tato, wielbiciel białego pieczywa skusił się na kromkę mojego pełnoziarnistego. "Ale ukroi mi jeszcze jedną". Chyba więcej słów nie potrzeba.Dodatkowo wiemy, że nie ma w nim żadnych spulchniaczy, czy innej chemii. A także mamy gwarancje, że nasz chlebek jest na prawdę pełnoziarnisty, a nie podbarwiony karmelem.
Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem (1 keksówka)350g mąki pszennej pełnoziarnistej200g mąki pszennej50 g drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka oleju400ml ciepłej wody100g słonecznikaMąkę wsypać do miski, rozkruszyć drożdże, wsypać sól, cukier, słonecznik. Wlać olej i delikatnie wodę cały czas mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut w ciepłe miejsce do wygarowania.Pieczemy 50minut w 200 stopniach.Smacznego