ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWO-GRUSZKOWY PUDDING Z BUŁKI

CYNAMONOWO-GRUSZKOWY PUDDING Z BUŁKI

nazwa

Wykonanie

Grudzień. Czas oczekiwania na zimę, na śnieg i na świąteczne dni oficjalnie rozpoczęty. Czas słuchania kolęd, kupowania prezentów (chociaż już kilka mam!), pieczenia pierniczków, dekorowania domu, wypadów na łyżwy, picia grzanego wina, jedzenie niezliczonej ilości pomarańczy i mandarynek. Czas moich ulubionych smaków i zapachów. Cynamon, goździki, przyprawa do piernika, mak, słodki lukier. Grudzień, nareszcie!
Śniadanie? Dawno nie było na moim porannym stole puddingu chlebowego. Zbyt dawno! A takiego trochę oszukanego, ale wcale nie gorszego, a właściwie to nawet wręcz przeciwnie - bo lepszego (!) puddingu z bułki nie było nigdy. Naprawdę! I dzisiaj właśnie nadszedł czas na nadrabianie takich śniadaniowych zaległości. Wiecie co? Lubię nadrabiać zaległości! Swoją drogą pudding z chleba nazywany jest chlebowym, ale ten z bułki? Buł ... Bułkowym? Tak czy siak jest to pudding niezwykle pyszny! Jeszcze trochę jesienny, już trochę zimowy. Cynamonowy. Gruszkowy. Z kompotu. Babcinego. Lubię poranki w takich smakach. I zapachach!
Przepis (jedna porcja):
1 bułka (u mnie: pełnoziarnista)*
1 (duże) jajko
100ml mleka
50ml kompotu z gruszek
gruszka (u mnie: z kompotu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
*najlepsza jest bułka czerstwa, kilkudniowa
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Bułkę pokroić w kawałki, przełożyć do naczynka żaroodpornego. W misce rozbełtać jajko, dodać mleko, kompot z gruszek i cynamon, wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać kawałki bułki. Na wierzchu ułożyć gruszkę. Całość posypać równomiernie cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut. Gotowy pudding wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/cynamonowo-gruszkowy-pudding-z-buki.html