ßßß
Składniki(na 12 porcji):3 jajka75 g margaryny100 ml mleka 0,5%250 g mąki razowej120 g cukru trzcinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru pudrucynamon3 gruszkiStopioną margarynę 2 jajka i jedno żółtko (białko z 1 jajka się jeszcze przyda), cukier trzcinowy i mleko utrzyj na puszystą masę. Dodaj do ubitej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon, wymieszaj wszystko, . Przełóż do tortownicy (ok.22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.Obierz gruszki i pokrój na plasterki (w "ósemki"). Ułóż na cieście.Ubij pianę z jednego białka z cukrem pudrem. Pianę wylej na gruszki. Ciasto piecz przez 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Wartość Kaloryczna 188 kcal (1 porcja)Białko 4,1 gWęglowodany 30 , 8 gTłuszcz 6 , 5 g