Wykonanie
.. czyli mój Placek Weekendowy.Nutka przyjemności - słodkości po męczącym tygodniu. I bez żadnych ceregieli, proste, szybkie, ucierane.Jednak z totalnie innej planety niż chociażby kremówka czy wuzetka... Bo nie tylko pyszne ale i zdrowsze. Po prostu zdrowe
słodycze. Dziwnie brzmiące, ale prawdziwe. No i
gruszki królują !

Składniki(na 12 porcji):3
jajka75 g
margaryny100 ml
mleka 0,5%250 g
mąki razowej120 g
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudrucynamon3
gruszkiStopioną
margarynę 2
jajka i jedno
żółtko (
białko z 1 jajka się jeszcze przyda),
cukier trzcinowy i
mleko utrzyj na puszystą masę. Dodaj do ubitej masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamon, wymieszaj wszystko, . Przełóż do tortownicy (ok.22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.Obierz
gruszki i pokrój na plasterki (w "ósemki"). Ułóż na cieście.Ubij pianę z jednego
białka z
cukrem pudrem. Pianę wylej na
gruszki. Ciasto piecz przez 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Wartość Kaloryczna 188 kcal (1 porcja)
Białko 4,1 gWęglowodany 30 , 8 gTłuszcz 6 , 5 g