Wykonanie
Jutro przyjeżdża mój mąż, na krótko niestety ale z dużym apetytem.. Przygotowałam mu 3 słodkie niespodzianki. Pierwszą z nich jest piernik przekładany powidłami z
polewą czekoladową, którego nie pokażę bo forma silikonowa rozjechała mi się na boki i z ciasta wyszła mi smaczna acz niezgrabna bryła:) Druga to przepyszne
drożdżowo-kruche bułeczki
cynamonowe. W domu pachnie niebiańsko..
II tura, ciasto z
drożdżami instant tworzy idealną konsystencję, zmieniłam zdjęcia bo taki właśnie miał być efekt pierwotny .. III tura przed świętami:)składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej + ew. 2 łyżki do podsypania7 gram
drożdży suchych (nie
róbcie zaczynu ze świeżych bo ciasto wyjdzie za wolne)80 gram stopionego
masła1/4 szklanki
cukru1
jajoszczypta
soli130 ml ciepłego
mlekanadzienie:30 gram stopionego
masła1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu4 kopiaste łyżki
cukru trzcinowegoMąkę przesiać z
drożdżami, dodać
jajko,
mleko, schłodzone
masło,
cukier i
sól, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być lekko klejące, nie podsypujemy więcej niż 3 łyżki
mąki.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski, zawijamy w folię i wkładamy na dwie godziny do lodówki.W międzyczasie roztapiamy
masło na nadzienie i schładzamy.
Cukier mieszamy w miseczce z
cynamonem.Ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy dość cienko na prostokąt. Dobrze zrobić to na papierze do pieczenia (będzie łatwiej zwijać). Ciasto smarujemy
masłem i posypujemy
cynamonem z
cukrem.
Zwijamy w ścisły rulon i kroimy jak na zdjeciu .
Następnie wgniatamy środek bułeczki brzegiem drewnianej łyżki (ale ostrożnie żeby nie przepołowić).
Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem trzcinowym.
Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 stopni.
źródło przepisuSmacznego:)