Wykonanie
Białe Święta? Gdybym taki (biały) widok za oknem ujrzała trzy miesiące temu, czyli w grudniu, to pewnie skakałabym z radości. Jednak dzisiaj zdecydowanie bardziej wolałabym spoglądać na zieloną trawę i białe bazie na wierzbie, która rośnie w ogródku. Zamiast kozaków wolałabym ubrać baleriny, zamiast kurtki zimowej wiosenny płaszczyk. Wolałabym, wolałabym, wolałabym ... Ale trzeba zacisnąć zęby i nie dać pogodzie wyprowadzić się z równowagi. Nie dzisiaj, nie jutro, nie pojutrze. Zaraz Święta i o tym myślmy.Koszyczek stoi gotowy na
stole w jadalni. Są w nim kolorowe pisanki,
gotowana szynka, kawałek
chleba,
pomarańcza,
czekoladowe jajeczka, mała babka drożdżowa,
sól i
chrzan. Jest też bukszpan i żółciutkie kurczaczki. Mają zdziwione oczy, bo nigdy nie widziały śniegu. Chyba mogłam uszyć im wełniane skarpety.Dzień zaczynam pysznym makowcem. Już wczoraj mnie kusił, gdy dosyć późnym wieczorem wyciągałam go z piekarnika. Przepis? Totalna improwizacja. A jaka udana, nieskromnie przyznając. Może jeszcze dzisiaj sami takiego upieczecie? Zróbcie to! Jest delikatnie słodki, wilgotny, a co najważniejsze - jest zdrowy!




Przepis (tortownica: 24cm):SPÓD:100g
otrąb owsianych40g
siemienia lnianego200g
jogurtu naturalnego1
żółtko jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA MAKOWA:500g (suchego)
maku1 szklanka
mleka + 1 szklanka
wody2 średnie
jabłka250g
sera białego chudego1 szklanka (płynnego)
miodu5
białek jajka + 3
żółtka jajkaMak zaparzyć gorącą
wodą i
mlekiem. Pozostawić na trzy godziny, następnie odcedzić i zmielić.
Otręby owsiane i
siemię lniane zmiksować za pomocą blendera (tak, aby powstał sypki proszek). Wymieszać z
jogurtem naturalnym,
żółtkiem jajka i
proszkiem do pieczenia. Przełożyć na spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Gotowy, namoczony
mak przełożyć do większej miski, wymieszać z
serem białym,
miodem i
żółtkami.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i również delikatnie połączyć z resztą składników w misce. Gotową masę
makową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 1 godzinę i 30 minut.