Wykonanie

Nie każdy wie, że ziarna
maku prócz tego, że są niezwykle smaczne to są również niezmiernie zdrowe.
Mak jest istną skarbnicą witamin! Znajdziemy w nim witaminę A, C, D, E i B3 - wzmocnią odporność, poprawią wygląd włosów, skóry, paznokci i zadbają o wzrok.
Mak zawiera sporo wapnia, reguluje pracę układu pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku ułatwia perystaltykę jelit. Zawiera kwas linolowy, który chroni
serce przed zawałem i spore ilości kwasu oleinowego, który pomaga chronić przed
rakiem piersi. Warto więc po niego sięgać mimo jego dość wysokiej kaloryczności.SkładnikiSpód55g
płatków żytnich zmielonych na
mąkę70g
jogurtu naturalnego, raczej gęstego, 3% tłuszczu
Żółtko40g
siemienia lnianego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa200g
twarogu chudego 3,5% tłuszczu2 ubite
białka z
jajka120g
maku60g
jogurtu naturalnego j.w.10ml stewi w płynie

PrzygotowanieSkładniki na spód mieszamy. Na początek
proszek do pieczenia ze zmielonymi
płatkami,
potem z
żółtkiem, następnie z
jogurtem i na koniec dosypujemy siemię. Uzyskane ciasto wałkujemy i rozkładamy w foremce sylikonowej o średnicy 22 centymetry, wykładając również brzegi.
Ser przecieramy przez sitko, mieszamy z
jogurtem,
makiem i
stewią i na koniec z ubityn
białkiem. Wykładamy na spód.Pieczemy na 170 stopni przez 50 minut.

Makowiec w wersji light - pałaszowałam co w ostatki i sprawdził się świetnie. Polecam to proste ciasto, a zwłaszcza, że i zdrowe i lekkie ;)SMACZNEGO SIOSTRY!