ßßß Cookit - przepis na PIERNIK Z KONFITURĄ ŚLIWKOWĄ i czekoladą (na oleju rzepakowym)

PIERNIK Z KONFITURĄ ŚLIWKOWĄ i czekoladą (na oleju rzepakowym)

nazwa

Wykonanie

Piernik, który nie wymaga leżakowania. Aromatyczny, wilgotny, przełożony śliwkową konfiturą, oblany słodką polewą czekoladową. Jest gotowy do spożycia właściwie od razu po wyciągnięciu z piekarnika! Bo naprawdę - uwierzcie, pachnie tak pięknie, że naprawdę ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem chociaż jednego, jeszcze ciepłego, kawałka! Ja jednak musiałam być wczoraj twarda, ponieważ piekłam piernik na dzisiejsze wigilijne spotkanie na uczelnii. Mam nadzieję, że nie zawiodę moich studenckich przyjaciół oraz wykładowców. Mam nadzieję, że piernik się spodoba i posmakuje! Osobiście jestem z niego bardzo dumna. Prawdziwy piernikowy dzwon! Chyba pokuszę się na upieczenie kolejnych takich dzwonów, już na czas świętowania w domu, przy wspólnym stole z rodziną. A Wy, upiekliście pierniki? Jeszcze nie jest za późno!
Swoją drogą warto zaznaczyć, że przy pieczeniu piernika użyłam oleju rzepakowego. A nie wiem, czy wiecie, że olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych, jest źródłem między innymi kwasów omega-3 i dlatego właśnie warto włączyć go do swojej codziennej diety. Dlatego spożywanie oleju rzepakowego (w rozsądnych ilościach oczywiście) sprzyja zdrowiu! Więc ... chyba tym bardziej można się skusić na kawałek piernika?
Przepis (jeden piernik - dwa blaty):
3 jajka
1szkl mleka
1/2szkl oleju rzepakowego
1szkl cukru do wypieków
2szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki (gorzkiego) kakao
3 łyżeczki cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wannilii
2 łyżeczki przyprawy do piernika
konfitura śliwkowa (około 150g)
+ czekoladowa polewa, kolorowe pisaki do ozdabiania
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajka wbić do miski. Utrzeć razem z cukrem za pomocą miksera. Dodać resztę składników: mleko, olej, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, ziarenka wanilii, przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie wymieszać (mikserem), aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę masy przelać do foremki (u mnie: silikonowa, kształt dzwonu). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy piernik wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z foremki, ostudzić na kratce. Do foremki wlać drugą połowę masy na piernik i upiec według tych samych zasad, jak wcześniej. Gdy oba "blaty" będą już upieczone i ostudzone należy je podzielić jeszcze na pół - tym sposobem powinniśmy otrzymać cztery blaty. Układać po kolei: pierwszy blat ciasta, konfitura śliwkowa, drugi blat ciasta, konfitura śliwkowa, trzeci blat ciasta, konfitura śliwkowa, czwarty blat ciasta. Całość delikatnie "przycisnąć" do siebie. Tak ułożone blaty oblać rozpuszczoną polewą czekoladową. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa zastygnie ozdobić piernik za pomocą kolorowych pisaków.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/piernik-z-powidami-i-czekolada.html