Wykonanie
Upiekłam ciasto idealne! Wiem, wiem, wiele
razy już tak
pisałam. Ale to ciasto naprawdę przebija wszystkie inne, jest naprawdę najbardziej idealne ze wszystkich idealnych! Po pierwsze i najważniejsze: bardzo smaczne! Po drugie i najważniejsze: bardzo zdrowe! Bo z samych zdrowych składników, bo trochę
owocowe, a trochę warzywne, bo bez
cukru, bez
oleju. Więc jem je na śniadanie! I co? Prawda, że miałam rację? Jest idealne?





Przepis (osiem porcji):200g
mąki kukurydzianej2 (dojrzałe)
banany1 (duża)
cukinia1 łyżeczka
cynamonu200g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Banany rozgnieść za pomocą widelca.
Cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z
bananami. Dodać
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę,
mąkę kukurydzianą,
jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przełożyć do formy (u mnie: silikonowa forma do tarty). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać.