ßßß Cookit - przepis na KSIĄŻĘCE PRZEKĄSKI SODOWE

KSIĄŻĘCE PRZEKĄSKI SODOWE

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, na piwie się kompletnie nie znam, a "zwykłe" piwo wrażenia na mnie nie robi. W ciągu ostatnich dni otrzymałam jednak do degustacji zupełnie nowe Piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody i zostałam naprawdę miło zaskoczona - piwo może smakować! I to bardzo! Karmelowo-chlebowy aromat sprawia, że to piwo idealnie wpasowuje się w jesienno-zimowe smaki. W moje smaki. Ale! Jeśli piwo to przydałyby się jakieś przekąski, prawda? Najlepiej takie domowe. Chrupiące. Odpowiednio doprawione. Nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj, więc ... Stworzyłam trzy wersje sodowych przekąsek, żeby było w czym wybierać! Migdały i sól, żurawina i rozmaryn, kminek i chilli - te pary dodatków idealnie współgrają ze smakiem piwa, idealnie je uzupełniają i zapewniają doznania smakowe na wysokim poziomie. Zróbcie i od razu schrupcie, najlepiej jeszcze ciepłe, a nie pożałujecie, naprawdę! Książęce Przekąski Sodowe. W trzech odsłonach. Walczą o uznanie Wasze i jurorów w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku". Bowiem receptura przekąsek została przeze mnie skomponowana specjalnie właśnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
/paluchy z migdałami i solą, ślimaczki z żurawiną i rozmarynem, bułeczki z kminkiem/
Przepis (kilkadziesiąt sztuk):
Baza:
1kg mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
750g zsiadłego mleka
Dodatkowo:
paluchy z migdałami i solą
50g migdałów
sól gruboziarnista
ślimaczki z żurawiną i rozmarynem
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
50g suszonej żurawiny
bułeczki z kminkiem i chilli
1/2 łyżeczki chilli sproszkowanego
2 łyżeczki kminku (całego)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: góra i dół). Suszoną żurawinę zblendować na drobne kawałeczki. Migdały bardzo drobno posiekać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i sodę. Podzielić na trzy części. Do pierwszej części dodać drobno posiekane migdały. Wymieszać. Następnie dodać do mąki 250g zsiadłego mleka i wyrobić ciasto. Należy zrobić to dość szybko. Ciasto powinno być dość luźne, jednak nie przyklejać się do dłoni. Przełożyć je na blat, obsypany wcześniej mąką, formować z ciasta paluchy/precle. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Do drugiej części mąki dodać zblendowaną żurawinę i rozmaryn. Zagnieść ciasto według tych samych reguł, co przy paluchach. Z gotowego ciasta formować ślimaczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Do trzeciej części mąki dodać kminek i chilli. Wyrobić ciasto, uformować małe bułeczki. Każdą delikatnie spłaszczyć i ponacinać nożem po wierzchu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Gotowe przekąski sodowe podawać. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Jeśli nie zje się wszystkich za jednym razem można je zamrozić. Gdy najdzie nas na nie ochota wystarczy podgrzać w piekarniku kolejną ich porcję, nie tracą na świeżości.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/ksiazece-przekaski-sodowe.html