Wykonanie
Przyznaję, na
piwie się kompletnie nie znam, a "zwykłe"
piwo wrażenia na mnie nie robi. W ciągu ostatnich dni otrzymałam jednak do degustacji zupełnie nowe
Piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody i zostałam naprawdę miło zaskoczona -
piwo może smakować! I to bardzo! Karmelowo-
chlebowy aromat sprawia, że to
piwo idealnie wpasowuje się w jesienno-zimowe smaki. W moje smaki. Ale! Jeśli
piwo to przydałyby się jakieś przekąski, prawda? Najlepiej takie domowe. Chrupiące. Odpowiednio doprawione. Nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj, więc ... Stworzyłam trzy wersje
sodowych przekąsek, żeby było w czym wybierać!
Migdały i
sól,
żurawina i
rozmaryn,
kminek i
chilli - te pary dodatków idealnie współgrają ze smakiem
piwa, idealnie je uzupełniają i zapewniają doznania smakowe na wysokim poziomie. Zróbcie i od razu schrupcie, najlepiej jeszcze ciepłe, a nie pożałujecie, naprawdę! Książęce Przekąski
Sodowe. W
trzech odsłonach. Walczą o uznanie Wasze i jurorów w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku". Bowiem receptura przekąsek została przeze mnie skomponowana specjalnie właśnie dla
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.










/paluchy z
migdałami i
solą, ślimaczki z
żurawiną i
rozmarynem, bułeczki z kminkiem/Przepis (kilkadziesiąt sztuk):Baza:1kg
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli750g
zsiadłego mlekaDodatkowo:paluchy z
migdałami i
solą50g
migdałówsól gruboziarnistaślimaczki z
żurawiną i
rozmarynem2 łyżeczki suszonego
rozmarynu50g
suszonej żurawinybułeczki z
kminkiem i
chilli1/2 łyżeczki
chilli sproszkowanego2 łyżeczki
kminku (całego)Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Suszoną żurawinę zblendować na drobne kawałeczki.
Migdały bardzo drobno posiekać. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
sól i
sodę. Podzielić na trzy części. Do pierwszej części dodać drobno posiekane
migdały. Wymieszać. Następnie dodać do
mąki 250g
zsiadłego mleka i wyrobić ciasto. Należy zrobić to dość szybko. Ciasto powinno być dość luźne, jednak nie przyklejać się do dłoni. Przełożyć je na blat, obsypany wcześniej
mąką, formować z ciasta paluchy/precle. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać
solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Do drugiej części
mąki dodać zblendowaną
żurawinę i
rozmaryn. Zagnieść ciasto według tych samych reguł, co przy paluchach. Z gotowego ciasta formować ślimaczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Do trzeciej części
mąki dodać
kminek i
chilli. Wyrobić ciasto, uformować małe bułeczki. Każdą delikatnie spłaszczyć i ponacinać nożem po wierzchu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Gotowe przekąski
sodowe podawać. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Jeśli nie zje się wszystkich za jednym razem można je zamrozić. Gdy najdzie nas na nie ochota wystarczy podgrzać w piekarniku kolejną ich porcję, nie
tracą na świeżości.