ßßß Cookit - przepis na CRUMBLE TRUSKAWKOWE czyli owoce z kruszonką

CRUMBLE TRUSKAWKOWE czyli owoce z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Gorące owoce pod chrupiącą kruszonką to stanowczo jeden z najsmaczniejszych letnich deserów!
Pracy przy nim mało, ale radości z jedzenia baaardzo dużo :)
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej pt. „Kulinarny Atlas Lata” z 2005 r. (i od tamtej pory jest przeze mnie regularnie wykorzystywany) ;)
Uwaga:)
Podane poniżej proporcje kruszonki wystarczą na przygotowanie 10 porcji (2 pełne łyżki na porcję). Jeśli nie potrzebujecie takiej ilości od razu, to niewykorzystaną część warto włożyć do pudełeczka i zamrozić. Kruszonka przechowywana w zamrażarce nie traci nic ze swojego smaku ani „sypkości” i może być dowolnie wykorzystywana, a przygotowanie deseru trwa jeszcze krócej ;)
Składniki:
truskawki (lub inne owoce jagodowe) – około 3/4 szklanki na porcję (jeśli są bardzo duże to przekrojone na połówki lub ćwiartki)
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki pszennej (np. luksusowa)
3/4 szklanki fruktozy lub cukru brzozowego
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę baaardzo zimnego masła (u mnie prosto z zamrażarki)
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni.
Owoce włożyć do żaroodpornych, płaskich naczynek (lub jednego dużego, takiego jak na tartę).
Mąkę, fruktozę, sól oraz masło wrzucić do blendera i miksować, na przemian wciskając i zwalniając guzik blendera aż zaczną się tworzyć grudki (im dłużej tym będą większe). Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Kruszonką (około 2 łyżki na porcję) posypać owoce i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, do czasu aż kruszonka się przyrumieni, a owoce będą miękkie.
Smacznego:)
ROK TEMU NA BLOGU:
Inny wspaniały letni deser, a mianowicie Clafoutis
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/06/25/crumble-truskawkowe-czyli-owoce-z-kruszonka