Wykonanie

Gorące
owoce pod chrupiącą kruszonką to stanowczo jeden z najsmaczniejszych letnich deserów!Pracy przy nim mało, ale radości z jedzenia baaardzo dużo :)Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej pt. „Kulinarny Atlas Lata” z 2005 r. (i od tamtej
pory jest przeze mnie regularnie wykorzystywany) ;)Uwaga:)Podane poniżej proporcje kruszonki wystarczą na przygotowanie 10 porcji (2 pełne łyżki na porcję). Jeśli nie potrzebujecie takiej ilości od razu, to niewykorzystaną część warto włożyć do pudełeczka i zamrozić. Kruszonka przechowywana w zamrażarce nie
traci nic ze swojego smaku ani „sypkości” i może być dowolnie wykorzystywana, a przygotowanie deseru trwa jeszcze krócej ;)

Składniki:
truskawki (lub inne
owoce jagodowe) – około 3/4 szklanki na porcję (jeśli są bardzo duże to przekrojone na połówki lub ćwiartki)Kruszonka:3/4 szklanki
mąki pszennej (np. luksusowa)3/4 szklanki fruktozy lub
cukru brzozowego1/2 szklanki
migdałów w płatkach1/2 szklanki pokrojonego w kostkę baaardzo zimnego
masła (u mnie prosto z zamrażarki)szczypta
soli
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni.
Owoce włożyć do żaroodpornych, płaskich naczynek (lub jednego dużego, takiego jak na tartę).
Mąkę, fruktozę,
sól oraz
masło wrzucić do blendera i miksować, na przemian wciskając i zwalniając guzik blendera aż zaczną się tworzyć grudki (im dłużej tym będą większe). Dodać
płatki migdałowe i wymieszać.Kruszonką (około 2 łyżki na porcję) posypać
owoce i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, do czasu aż kruszonka się przyrumieni, a
owoce będą miękkie.Smacznego:)

ROK TEMU NA BLOGU:Inny wspaniały letni deser, a mianowicie Clafoutis