ßßß
Gorące owoce pod chrupiącą kruszonką to stanowczo jeden z najsmaczniejszych letnich deserów!Pracy przy nim mało, ale radości z jedzenia baaardzo dużo :)Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej pt. „Kulinarny Atlas Lata” z 2005 r. (i od tamtej pory jest przeze mnie regularnie wykorzystywany) ;)Uwaga:)Podane poniżej proporcje kruszonki wystarczą na przygotowanie 10 porcji (2 pełne łyżki na porcję). Jeśli nie potrzebujecie takiej ilości od razu, to niewykorzystaną część warto włożyć do pudełeczka i zamrozić. Kruszonka przechowywana w zamrażarce nie traci nic ze swojego smaku ani „sypkości” i może być dowolnie wykorzystywana, a przygotowanie deseru trwa jeszcze krócej ;)
Składniki:truskawki (lub inne owoce jagodowe) – około 3/4 szklanki na porcję (jeśli są bardzo duże to przekrojone na połówki lub ćwiartki)Kruszonka:3/4 szklanki mąki pszennej (np. luksusowa)3/4 szklanki fruktozy lub cukru brzozowego1/2 szklanki migdałów w płatkach1/2 szklanki pokrojonego w kostkę baaardzo zimnego masła (u mnie prosto z zamrażarki)szczypta soli
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni.Owoce włożyć do żaroodpornych, płaskich naczynek (lub jednego dużego, takiego jak na tartę).Mąkę, fruktozę, sól oraz masło wrzucić do blendera i miksować, na przemian wciskając i zwalniając guzik blendera aż zaczną się tworzyć grudki (im dłużej tym będą większe). Dodać płatki migdałowe i wymieszać.Kruszonką (około 2 łyżki na porcję) posypać owoce i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, do czasu aż kruszonka się przyrumieni, a owoce będą miękkie.Smacznego:)
ROK TEMU NA BLOGU:Inny wspaniały letni deser, a mianowicie Clafoutis