ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto dyniowe

Drożdżowe ciasto dyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
mała szczypta soli
4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni
2/3 szklanki mleka krowiego lub migdałowego
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni
Potrzebna będzie: średnia forma na babkę z kominem
Przygotowanie
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie odmierzyć i przygotować resztę składników. Drożdże muszą się spienić.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, purée z dyni oraz resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, następnie dodać ciepłą oliwę (podgrzaną do ok. 30 ºC) oraz pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez około 15 minut. W razie potrzeby można dodać trochę więcej ciepłego mleka lub dodać trochę więcej mąki (zależy to od wilgotności użytego puree z dyni). Do wyrobienia ciasta można też użyć miksera. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek i wysypanej mąką (ciasto nie powinno sięgać więcej niż do połowy formy), ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 ºC. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone (nie powinno się do niego przyklejać), w razie potrzeby dopasować odpowiednio czas pieczenia. Pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Wskazówki
* Purée z dyni: dynię pokroić na kilka kawałków razem ze skorupą. Wyjąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości, przez około 1 godzinę. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy, odcisnąć na sitku (soki można wykorzystać do smoothie lub zupy dyniowej) lub zawinąć w gazę i odcisnąć. Odsączoną dynię zmiksować blenderem na gładkie purée.
Zamiast mleka migdałowego można użyć mleka kokosowego, należy je podgrzać przed odmierzeniem potrzebnej ilości.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_dyniowe/przepis.html