Wykonanie
Składniki2,5 szklanki
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukrumała szczypta
soli4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni2/3 szklanki
mleka krowiego lub
migdałowego90 ml
oliwy z oliwek extra virgin1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyniPotrzebna będzie: średnia forma na babkę z kominemPrzygotowanie
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę
mąki, 1 łyżeczkę
cukru i kilka łyżek ciepłego
mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie odmierzyć i przygotować resztę składników.
Drożdże muszą się spienić.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z
drożdży,
cukier,
sól, purée z dyni oraz resztę ciepłego
mleka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, następnie dodać ciepłą
oliwę (podgrzaną do ok. 30 ºC) oraz
pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez około 15 minut. W razie potrzeby można dodać trochę więcej ciepłego
mleka lub dodać trochę więcej
mąki (zależy to od wilgotności użytego puree z dyni). Do wyrobienia ciasta można też użyć miksera. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy wysmarowanej
oliwą z oliwek i wysypanej
mąką (ciasto nie powinno sięgać więcej niż do połowy formy), ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 ºC. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone (nie powinno się do niego przyklejać), w razie potrzeby dopasować odpowiednio czas pieczenia. Pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.Wskazówki* Purée z dyni:
dynię pokroić na kilka kawałków razem ze skorupą. Wyjąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości, przez około 1 godzinę. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy, odcisnąć na sitku (
soki można wykorzystać do smoothie lub zupy dyniowej) lub zawinąć w gazę i odcisnąć. Odsączoną
dynię zmiksować blenderem na gładkie purée.Zamiast
mleka migdałowego można użyć
mleka kokosowego, należy je podgrzać przed odmierzeniem potrzebnej ilości.