ßßß Cookit - przepis na Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa

Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa

nazwa

Wykonanie

Na zaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb.
Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec...
1 szklanka ma 250 ml
R ozczyn:
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową) i u mnie taka była
cały zaczyn
300 g wody
1 łyżka soli
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.
Migdały siekamy i prażymy
Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą i odstawiamy
Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały
Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy
Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki
Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min.
Moje uwagi:
Chleb nie uzyskał pięknych pasów" jak zebra.
Popełniłam chyba taki błąd, że po posypaniu masy chlebowej migdałami i kawą nie pozostawiłam jej do wyrośnięcia, ale jeszcze przerobiłam :(
D latego wszystko mi się zmieszało...
Chleb ze mną piekli:
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/12/chleb-z-kawa-i-migdaami-piekarnia.html