Wykonanie
Na zaproszenie Amber upiekłam świąteczny
chleb.
Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec...1 szklanka ma 250 mlR ozczyn:1 łyżka zakwasu1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
wodyCiasto właściwe:500 g
mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową) i u mnie taka byłacały zaczyn300 g
wody1 łyżka
soli1 kopiasta łyżka
kawy1/2 szklanki
migdałówPrzygotowanie:Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.
Migdały siekamy i prażymyZaczyn,
mąkę i
wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą i odstawiamyPo półgodzinie dodajemy
sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy
kawę i
migdałyPozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzyCiasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania
chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówkiPieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min.Moje uwagi:
Chleb nie uzyskał pięknych pasów" jak zebra.Popełniłam chyba taki błąd, że po posypaniu masy chlebowej
migdałami i
kawą nie pozostawiłam jej do wyrośnięcia, ale jeszcze przerobiłam :(D latego wszystko mi się zmieszało...
Chleb ze mną piekli:Kuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiMoje małe czarowanieOgrody BabilonuStare garyZacisze kuchenneWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu SlowLife