Wykonanie
Wybierając się do znajomych, czasem nie wiemy, co podarować gospodarzom. Moim sprawdzonym prezentem jest ciasto własnej roboty, które na pewno umili każde spotkanie. Przy pomocy odrobiny wyobraźni możemy przygotować wypiek oraz niebanalne opakowanie.Ciasto rozmaitości – przepis:200 g
mąki pszennej100 g
masła100 g
cukru4
jajkałyżka
miodugarść kropelek
czekoladowych (
czekolada gorzka)garść kropelek
czekoladowych (
czekolada biała)garść
żurawinykilka
migdałów bez skórkiszczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonejBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy, dodając
cukier. Rozpuszczamy
masło w misce i gdy jest już płynne, dolewamy
miód oraz dosypujemy szczyptę
soli. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka i ponownie mieszamy. Później powoli dosypujemy przesianą przez sito
mąkę,
sodę oraz ubite
białka. Na sam koniec idą kropelki
czekoladowe oraz
żurawina. Mieszamy dokładnie, po czym przelewamy do formy. Ciasto ozdabiamy dodatkowo
migdałami np. układając je w jodełkę. Wypiek pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu możemy zapakować w papier ozdobny (lub papier do pieczenia) i folię.