ßßß Cookit - przepis na MUFFINY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ (żytnio-razowe)

MUFFINY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ (żytnio-razowe)

nazwa

Wykonanie

Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto. Zdrowe, bo z mąki żytnio-razowej, z dodatkiem płatków owsianych. Aromatyczne i niezwykle wilgotne. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują jedzone o poranku, są smacznym sposobem na rozpoczęcie dnia. Pieczcie, zajadajcie!
Przepis (12 muffinek):
1szkl mąki żytniej razowej
1szkl płatków owsianych Halina
150g suszonych pomidorów
3/4szkl oleju (z suszonych pomidorów)
2 (duże) jajka
100g pesto z bazylii
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg). Suszone pomidory drobno posiekać. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka zmiksować, następnie wymieszać z olejem, suszonymi pomidorami, pesto bazyliowym, przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią. Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi. Gotowe ciasto rozłożyć do foremek na muffiny (każdą napełniać ciastem do 3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/zytnio-razowe-muffiny-z-suszonymi.html