Wykonanie
Wytrawne muffiny z
suszonymi pomidorami i
bazyliowym pesto. Zdrowe, bo z
mąki żytnio-razowej, z dodatkiem
płatków owsianych. Aromatyczne i niezwykle wilgotne. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują jedzone o poranku, są smacznym sposobem na rozpoczęcie dnia. Pieczcie, zajadajcie!




Przepis (12 muffinek):1szkl
mąki żytniej razowej1szkl
płatków owsianych Halina150g
suszonych pomidorów3/4szkl
oleju (z
suszonych pomidorów)2 (duże)
jajka100g pesto z
bazylii1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejPiekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg).
Suszone pomidory drobno posiekać.
Mąkę wymieszać z
płatkami owsianymi,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną.
Jajka zmiksować, następnie wymieszać z
olejem,
suszonymi pomidorami, pesto
bazyliowym,
przyprawami:
solą,
pieprzem, słodką i
ostrą papryką,
bazylią. Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi. Gotowe ciasto rozłożyć do foremek na muffiny (każdą napełniać
ciastem do 3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać.