ßßß Cookit - przepis na LODOWY TORT KOKOS-NEKTARYNKA

LODOWY TORT KOKOS-NEKTARYNKA

nazwa

Wykonanie

Chyba mam dzisiaj urodziny. Tak, na pewno mam dzisiaj urodziny! Zaczynam więc dzień od urodzinowego śniadania, bez podsumowań, bez wielkich planów na kolejne lata, z uśmiechem na twarzy świętuję, skupiam się na dniu dzisiejszym, śpiewam sobie sto lat albo więcej, świeci słońce, tort lodowy wyciągam z zamrażalnika, mrożona kawa chłodzi się w lodówce, jest pięknie! A dwie dwójki obok siebie całkiem ładnie wyglądają.
Tort z domowych lodów o smaku kokosa i nektarynek. Na owsianym spodzie. Idealne ciasto na upalne urodziny. Jego przygotowanie nie trwa długo. Można się nim rozkoszować już po kilku godzinach schładzania, wtedy będzie łatwy do pokrojenia i podzielenia na porcje, jeśli jednak spędzi w zamrażarce dzień lub dłużej, wtedy trzeba pamiętać, aby go nieco rozmrozić - należy wyjąć go z zamrażalnika około dwie godziny wcześniej (powinien spędzić godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni). Polecam wszystkim lodożercom!
Przepis (tortownica 16cm):
Spód:
200g płatków owsianych Halina
100g (miękkiego) masła
Masa lodowa:
200g śmietanki kremówki
6 nektarynek
300g mleczka kokosowego
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
Płatki owsiane wymieszać z miękkim masłem, wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę lodową: Nektarynki umyć, wypestkować. Zblendować na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem, na puszystę masę. Śmietankę kremówkę zagotować. Gorącą śmietankę wlać do ubitych żółtek, zmiksować krótko na małych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Przelać masę ponownie do garnka (po śmietance) i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez kilka minut, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się. Masę z żółtek i kremówki połączyć z masą z nektarynek oraz mleczka kokosowego. Przelać do pojemniczka, wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie wyjąć, nieco rozmrozić i zblendować. Z lodówki wyjąć owsiany spód, wylać na niego lodową masę, całość wstawić ponownie do zamrażalnika. Tort jest gotowy po około 2-3 godzinach.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/lodowy-tort-kokos-nektarynka.html