Wykonanie
Chyba mam dzisiaj urodziny. Tak, na pewno mam dzisiaj urodziny! Zaczynam więc dzień od urodzinowego śniadania, bez podsumowań, bez wielkich
planów na kolejne lata, z uśmiechem na twarzy świętuję, skupiam się na dniu dzisiejszym, śpiewam sobie sto lat albo więcej, świeci słońce, tort
lodowy wyciągam z zamrażalnika, mrożona
kawa chłodzi się w lodówce, jest pięknie! A dwie dwójki obok siebie całkiem ładnie wyglądają.Tort z domowych
lodów o smaku
kokosa i
nektarynek. Na owsianym spodzie. Idealne ciasto na upalne urodziny. Jego przygotowanie nie trwa długo. Można się nim rozkoszować już po kilku godzinach schładzania, wtedy będzie łatwy do pokrojenia i podzielenia na porcje, jeśli jednak
spędzi w zamrażarce dzień lub dłużej, wtedy trzeba pamiętać, aby go nieco rozmrozić - należy wyjąć go z zamrażalnika około dwie godziny wcześniej (powinien spędzić godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni). Polecam wszystkim lodożercom!





Przepis (tortownica 16cm):Spód:200g
płatków owsianych Halina100g (miękkiego)
masłaMasa lodowa:200g
śmietanki kremówki6
nektarynek300g
mleczka kokosowego4
żółtka4 łyżki
cukru pudruPłatki owsiane wymieszać z miękkim
masłem, wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę
lodową:
Nektarynki umyć, wypestkować. Zblendować na gładką masę z
mleczkiem kokosowym. Odstawić.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem, na puszystę masę.
Śmietankę kremówkę zagotować. Gorącą
śmietankę wlać do ubitych
żółtek, zmiksować krótko na małych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Przelać masę ponownie do garnka (po
śmietance) i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i
jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez kilka minut, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się. Masę z
żółtek i kremówki połączyć z masą z
nektarynek oraz
mleczka kokosowego. Przelać do pojemniczka, wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie wyjąć, nieco rozmrozić i zblendować. Z lodówki wyjąć owsiany spód, wylać na niego
lodową masę, całość wstawić ponownie do zamrażalnika. Tort jest gotowy po około 2-3 godzinach.