ßßß Cookit - przepis na GRYCZANE BLINY ze śmietaną i łososiem

GRYCZANE BLINY ze śmietaną i łososiem

nazwa

Wykonanie

Bliny gryczane. Drożdżowe. Puszyste i delikatne. Takie placuszki - chmurki. U mnie podane z kleksem śmietany oraz wędzonym łososiem. Podobno w Rosji są symbolem wiosennego słońca, więc zjadam je z nadzieją na szybki powrót pięknej pogody. I wiecie co? Wystarczył jeden kęs. Jest słońce, jest, jest! Kuchnia to jednak potrafi!
Przepis (jedna duża porcja):
100g mąki gryczanej
50g mąki pszennej
5g świeżych drożdży
1/2szkl mleka
1/2szkl wody
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko (osobno żółtko i białko)
1 łyżeczka masła (+ do smażenia)
50g wędzonego łososia
100g śmietany 12%
Drożdże rozdrobnić, umieścić w misce, zasypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!). Dodać mąkę pszenną i zmiksować na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę gryczaną, rozpuszczone masło, żółtko i sól. Zmiksować i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, na kolejne 30 minut. W międzyczasie ubić białko jajka na sztywną pianę. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać masło (lub olej), smażyć placki na średnim ogniu, z obu stron. Gotowe placuszki ułożyć na talerzu. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/gryczany-bliny-ze-smietana-i-ososiem.html