Wykonanie
Bliny gryczane.
Drożdżowe. Puszyste i delikatne. Takie placuszki - chmurki. U mnie podane z kleksem
śmietany oraz
wędzonym łososiem. Podobno w Rosji są symbolem wiosennego słońca, więc zjadam je z nadzieją na szybki powrót pięknej pogody. I wiecie co? Wystarczył jeden kęs. Jest słońce, jest, jest! Kuchnia to jednak potrafi!



Przepis (jedna duża porcja):100g
mąki gryczanej50g
mąki pszennej5g świeżych
drożdży1/2szkl
mleka1/2szkl
wody1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli1
jajko (osobno
żółtko i
białko)1 łyżeczka
masła (+ do smażenia)50g
wędzonego łososia100g
śmietany 12%Drożdże rozdrobnić, umieścić w misce, zasypać
cukrem, zalać ciepłym
mlekiem (nie gorącym!). Dodać
mąkę pszenną i zmiksować na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 30 minut. Po tym czasie dodać
mąkę gryczaną, rozpuszczone
masło,
żółtko i
sól. Zmiksować i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, na kolejne 30 minut. W międzyczasie ubić
białko jajka na sztywną pianę. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać
masło (lub
olej), smażyć placki na średnim ogniu, z obu stron. Gotowe placuszki ułożyć na talerzu. Podawać ze
śmietaną i
wędzonym łososiem.