Wykonanie
Chyba wszyscy, którzy odwiedzają mojego bloga dość regularnie, wiedzą doskonale, że dla mnie śniadanie koniecznie musi być w wersji słodkiej. Zdarzają się jednak wyjątki. Wyjątki, które podobno jedynie potwierdzają regułę. I takim wyjątkiem są te placuszki. Wyjątek jest to bardzo smaczny, muszę przyznać. Połączenie
marchewki i
awokado okazało się strzałem w dziesiątkę. Całość dopełnia delikatny posmak
cynamonu i
cytryny. Gwarantuję Wam, że te placuszki to smak, który zachwyci każde podniebienie! Dodatkowo są bardzo zdrowe, ponieważ nie znajdziecie w nich ani odrobiny niezdrowych tłuszczów - placuszki są pieczone, co sprawia również, że przyjemnie chrupią z zewnątrz. Nie zastanawiajcie się ani chwili, spróbujcie! Są naprawdę pyszne!



Przepis (9 placuszków):1
jajko1
cebula3
marchewkisok z 1/2
cytryny1/2 miękkiego
awokadoszczypta
cynamonuszczypta
ostrej paprykiszczypta
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
soli i
pieprzu czarnego5 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych
HalinaMarchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie, aż do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Awokado obrać ze skórki, pozbawić pestki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Marchewkę zblendować razem z
awokado i
cebulą na gładką, jednolitą masę. Dodać
jajko, sok wyciśnięty z
cytryny płatki owsiane oraz
przyprawy:
cynamon,
paprykę ostrą i słodką,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej matą silikonową (lub papierem do pieczenia), tak aby powstało dziewięć placków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po tym czasie placuszki wyjąć, przełożyć na talerz i podawać.