Wykonanie
Makowiec -
strucle makowe
SkładnikiCiasto:30 g
drożdży500 g
mąki50 g
cukru pudru60 ml ciepłej
wodyszczypta
soli1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej2
jaja60 g roztopionego
masła3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanymąka do posypania stolnicy1
żółtkoLukier:100g
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:1.
Drożdże pokruszyć do miseczki . Dodać 2 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
cukru . Rozetrzeć , wymieszać z ciepłą
wodą. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na ok 15 minut.
Jajo wymieszać z resztą
cukru pudru .2.
Mąkę przesiać do miski , dodać
skórkę pomarańczową i szczyptę
soli. Na środku zrobić wgłębienie, wlać
jajo , następnie rozczyn
drożdżowy , roztopione
masło i
śmietanę . Ze składników zagnieść gładkie ciasto . Przykryć bawełnianą ściereczką , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .3. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy na placek o grubości ok 6 mm Na plackach rozłożyć makowy farsz.4 Placki ostrożnie zwinąć , brzegi posmarować roztrzepanym
żółtkiem .
Strucle położyć na przykrytej pergaminem blasze, miejscem złączenia do dołu. Wstawić dopiekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni z termoobiegiem do 155 stopni. Piec 35-40 minut.5
Lukier :
Cukier puder dwa
razy przesiać . Ucierać , dodając po kilka kropli
soku z cytryny. Makowce wyjąć z piekarnika i wystudzić . Posmarować lukrem . Ewentualnie posypać posiekanymi
migdałami ,
orzechami lub skandyzowaną
skórką pomarańczową .