Wykonanie

Już pewnie parę
razy wspominałam na blogu, jak bardzo lubię
makarony i ogólnie wszelkiego rodzaju kluseczki. Dzisiaj prezentuje Wam knedle ze
śliwkami i moim zdaniem z takim nadzieniem są najlepsze! Mogłabym je jeść przynajmniej 3
razy w tygodniu, a i tak by mi się nie znudziły :)Składniki:ciasto:1kg
ziemniaków1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej2
jajkasólnadzienie:
śliwkicukier waniliowydo podania:
jogurt naturalny/
śmietanacynamonbułka tarta na masełkuPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie je mielimy.Na stolnicy łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i energicznie wyrabiamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać
mąkę pszenną.Ciasto podzielić na 4 części. Robimy z nich rulon, a następnie tniemy na kawałki. Formujemy kulki, robimy wgłębienie i nadziewamy
śliwkami pozbawionymi pestek. Dodatkowo można dosypać troszeczkę
cukru waniliowego. Zamykamy 'kuleczkę' i odkładamy na podsypany
mąką blat.Do gotującej się
wody wrzucamy knedle. Są gotowe po wypłynięciu na wierzch, około 5-10 minut.Świeżutkie kluseczki podajemy polane
jogurtem i posypane
cynamonem lub polane
bułką tartą przygotowaną na masełku lub stosujemy obie wersje!Smacznego :)
