Wykonanie

Wiem, że tydzień temu też były knedle,ale jak Wam już wspominałam BARDZO je lubię. Dzisiaj przypomnienie lata, ponieważ w środku znajdują się
truskawki. Dobrze, że zamroziłyśmy z mamą dużą część, więc teraz możemy zajadać się takimi pysznościami. A Wy wolicie knedle ze
śliwkami (TUTAJ) czy truskawkami?Składniki:ciasto:1kg
ziemniaków1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej2
jajkasólnadzienie:
truskawkicukier waniliowydo podania:
jogurt naturalny/
śmietanazmiksowane
truskawkicynamon/imbirPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie je mielimy.Na stolnicy łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i energicznie wyrabiamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać
mąkę pszenną.Ciasto podzielić na 4 części. Robimy z nich rulon, a następnie tniemy na kawałki. Formujemy kulki, robimy wgłębienie i nadziewamy
truskawkami. Dodatkowo można dosypać troszeczkę
cukru waniliowego. Zamykamy 'kuleczkę' i odkładamy na podsypany
mąką blat.Do gotującej się
wody wrzucamy knedle. Są gotowe po wypłynięciu na wierzch, około 5-10 minut.Podajemy polane jogurtem/śmietaną/musem
truskawkowym.Smacznego :)

