Wykonanie

Kochani, zdaję sobie sprawę z tego, iż potrawy
mięsne występują u mnie BARDZO rzadko, ale zazwyczaj bardziej skupiam się na słodkich wypiekach, ewentualnie kremach warzywnych. Może z upływem czasu uda mi się to zmienić, zmobilizować i pokazać Wam nieco więcej.Dzisiaj zdecydowałam się na
kurczaka, który pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Jeśli nie zrobicie marynaty dzień wcześniej, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą :) Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem. Wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko i wcale nie jest takie ciężkie, jak każdy podkreśla :)Składniki:
kurczak:podudzia z
kurczaka (8 sztuk)
sól300g
jogurtu naturalnegodomowe pesto ( ewentualnie można użyć tego ze słoiczka)2 ząbki
czosnkurisotto:250g
ryżu risotto15g
masła2 łyżki
oleju ryżowego150ml białego
wytrawnego wina1l
wywaru warzywnegoskórka otarta z 1
cytryny2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
szczypiorku, posiekanego100g mrożonego
groszku (rozmrożonego)
sól i
pieprz1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Podudzia z
kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Rozkładamy na desce i solimy z obu stron. W kubeczku łączymy
jogurt z 4 łyżkami pesto, dodajemy posiekany
czosnek. W misce układamy po dwa kawałki
mięsa i każdą warstwę przekładamy naszą marynatą. Resztę wylewamy na wierzch, a następnie całość porządnie mieszamy, aby
jogurt wszędzie powchodził. Tak przygotowane
mięso wkładamy do lodówki na całą noc.Wyjmujemy zamarynowane podudzia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy
mięso. Smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 15minut przed wyjęciem) można przykryć blachę folią aluminiową aby
mięso było bardziej soczyste.Kiedy
mięso się piecze przygotowujemy risotto. W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
olej ryżowy, a następnie wysypujemy
ryż i szybko mieszamy. Po około 3 minutach wlewamy
wino. Gotujemy, aż niemal całe wyparuje.Do garnka wlewamy łyżkę wazową
wywaru, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać
ryż, gdyż łatwo może się przypalić. Łączny czas gotowania wynosi około 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy
ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy skórkę otartą z
cytryny,
sok z cytryny,
szczypiorek, przeciśnięty
czosnek oraz
groszek. Całość porządnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego :)



