Wykonanie
Czasami w ramach przekąski wolę zjeść coś wytrawnego. Dzisiaj zrobiłam
sałatkę. Bardzo lekką i ze względu na dużą ilość warzyw bardzo zdrową. Można jeść ją na śniadanie, podwieczorek, jak tylko chcecie. W czasie rodzinnych spotkań również się sprawdzi :)Składniki:
sałatka2 średnie
pomidory1 średniej wielkości
kalafiorpół szklanki
oliwek (pomieszane czarne i zielone)2
jajkapół puszki
kukurydzysos2 łyżki
musztardy1 łyżka
majonezu90ml
jogurtu naturalnegołyżka
miodu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuPrzygotowanie:
Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze,tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ może się rozlatywać. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.W tym samym czasie wstawiamy
wodę i i gotujemy
jajka na twardo.Gdy się ugotują zalewamy zimną
wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidora myjemy (można sparzyć skórkę i obrać) i kroimy w kostkę.
Oliwki przekrawamy na pół.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy
sałatkę. Wszystko ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min, aby
sałatka doszła do siebie lub jemy natychmiast.Smacznego!