Wykonanie

Niedawno pokazywałam Wam moje pierwsze rogaliki
drożdżowo-maślane i były pyszne! Pulchne i sycące, jednak dałam chyba za mało farszu :< Tym razem skorzystałam z innego przepisu i te chyba bardziej przypadły moim domownikom do gustu, a przynajmniej takie słyszałam opinie. Ja w
sumie nie
mogę się jeszcze zdecydować. Jeśli chodzi o czas wykonania to chyba nie ma dla mnie różnicy, ale pod względem estetycznym te wyglądają lepiej. Sami zdecydujcie, które lepsze. Może macie jeszcze jakieś inne swoje 'rogalikowe' przepisy?Składniki:/inspiracja "Moje gotowanie" marzec 2013/80g świeżych
drożdży8 łyżek
cukru400g
mąki krupczatki400g
mąki poznańskiej4
jajka300g
margaryny8 łyżek
jogurtu naturalnegosłoik
dżemu jabłkowego450g
serka wieluńskiego600g
malin2
torebki cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonucukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy i rozcieramy z 4 łyżkami
cukru i
jogurtem naturalnym. Odstawiamy na 10 min, aż się ruszą.Na stolnicę wysypujemy
mąkę, 4 łyżki
cukru, pokrojone
masło w kostkę, 3
jajka i 1
białko oraz wyrośnięte
drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy i odstawiamy na około 30min.Stolnicę oprószamy
mąką, ciasto dzielimy na 5 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. dzielimy na 8 części. Smarujemy
serem, posypujemy
cukrem waniliowym wymieszanym z
cynamonem i nakładamy
maliny lub smarujemy
dżemem jabłkowym. Zawijamy szerszą częścią do środka. Czynność powtarzamy.Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)
