ßßß Cookit - przepis na Rogaliki krucho drożdżowe z malinami

Rogaliki krucho drożdżowe z malinami

nazwa

Wykonanie

Niedawno pokazywałam Wam moje pierwsze rogaliki drożdżowo-maślane i były pyszne! Pulchne i sycące, jednak dałam chyba za mało farszu :< Tym razem skorzystałam z innego przepisu i te chyba bardziej przypadły moim domownikom do gustu, a przynajmniej takie słyszałam opinie. Ja w sumie nie mogę się jeszcze zdecydować. Jeśli chodzi o czas wykonania to chyba nie ma dla mnie różnicy, ale pod względem estetycznym te wyglądają lepiej. Sami zdecydujcie, które lepsze. Może macie jeszcze jakieś inne swoje 'rogalikowe' przepisy?
Składniki:
/inspiracja "Moje gotowanie" marzec 2013/
80g świeżych drożdży
8 łyżek cukru
400g mąki krupczatki
400g mąki poznańskiej
4 jajka
300g margaryny
8 łyżek jogurtu naturalnego
słoik dżemu jabłkowego
450g serka wieluńskiego
600g malin
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i rozcieramy z 4 łyżkami cukru i jogurtem naturalnym. Odstawiamy na 10 min, aż się ruszą.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, 4 łyżki cukru, pokrojone masło w kostkę, 3 jajka i 1 białko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy i odstawiamy na około 30min.
Stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 5 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. dzielimy na 8 części. Smarujemy serem, posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem i nakładamy maliny lub smarujemy dżemem jabłkowym. Zawijamy szerszą częścią do środka. Czynność powtarzamy.
Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/07/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-malinami.html