Wykonanie

Kochani, zbliża się weekend, więc mam dla Was inspirację na coś słodkiego. Wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu -wystarczy
mieć wszystkie produkty i chęć do działania. Dla mnie to sama przyjemność w jego robieniu (i jedzeniu :)). Przy takim cieście spokojnie zdążycie udać się na spacer i skorzystać z ostatnich promieni słońca. Jeśli lubicie mokre ciasta, zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście, do ciasta pasują wszystkie
owoce i możecie wykorzystać np.
morele,
truskawki,
wiśnie,
jabłka.Składniki:500g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
sodki370g
jogurtu naturalnego180g
serka homogenizowanego waniliowego1/2 szklanki
oleju1
jajkosok wyciśnięty z 1
cytryny i otarta z niej skórka1/2 szklanki
cukru700g
owocówPrzygotowanie:W misce łączymy
jajko,
olej, sok i
skórkę z cytryny oraz
olej.Stopniowo dodajemy
jogurt i
serek, a następnie przesiewamy
mąkę z
sodką i ponownie mieszamy.Ciasto będzie gęste, ale dzięki temu
owoce utrzymają się na górze.Blachę smarujemy masłem/olejem i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy skórką do dołu obrane
śliwki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160-180 stopniach przez 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka.Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu
cukrem pudrem.Smacznego :)

