ßßß Cookit - przepis na Szarlotka według receptury babci

Szarlotka według receptury babci

nazwa

Wykonanie

Od zawsze uwielbiam ciasta pieczone przez moją babcię, a im jestem starsza tym bardziej ta chęć ich jedzenia się nasila. Możliwe, że to za sprawą tego iż babcia nie piecze już tak często, jak kiedyś i jeśli coś 'upichci' to jak na zawołanie mogę się przy niej stawić i smakować tych wypieków. Najchętniej całe ciasto wzięłabym dla siebie, ale trzeba się podzielić jeszcze z resztą rodziny :< Strasznie mi się zatęskniło za jej jabłecznikiem, więc uznałam, że sama kupię jabłka, margarynę i stawię się u niej z produktami i razem coś upieczemy bo jak wiadomo to zawsze raźniej. Jednak mimo tego, że większość ciasta przygotowywała babcia to i tak zabrakło mi 'tego czegoś' co nadaje smaku jej wypiekom, ale i tak było pysznie :) Dodatkowo ciasto było pieczone w prodiżu, więc smak również jest inny niż ten gdy pieczemy w normalnym piekarniku. Mam nadzieję, że skusicie się na kawałeczek takiego ciasta :)
A może Wy też macie takie przepisy, które najlepiej wychodzą Waszej mamie lub babci i chociaż się bardzo staracie to nie możecie ich odtworzyć? Jeśli tak to uwierzcie mi, że należy korzystać z tych ich pyszności póki jeszcze mamy okazję :)
Składniki:
nadzienie:
1kg jabłek (antonówki)
garść rodzynek
2 łyżki galaretki truskawkowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru
ciasto:
2 szklanki mąki szadkowskiej
1/2 szklanki krupczatki
1/2 szklanki mąki poznańskiej
250g masła roślinnego
4 żółtka
1/2 łyżeczki sodki
szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Odlewamy sok,który się wytworzył. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy od nich wodę i dodajemy do jabłek. Dosypujemy galaretkę, cynamon, cukier i bułkę tartą. Całość mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy przesiane przez sito mąki, sól i sodkę. Dodajemy pokrojone masło roślinne i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.
Formę smarujemy masłem. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy blachę. Nakłuwamy widelcem. Nakładamy wcześniej przygotowane jabłka. Na wierzch kładziemy rozwałkowane paseczki pozostałego ciasta. Całość pieczemy w prodiżu przez 45-50 minut.
Podajemy jeszcze ciepłe lub po wystudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/09/szarlotka-wedug-receptury-babci.html