ßßß Cookit - przepis na Tarta z bezą

Tarta z bezą

nazwa

Wykonanie

Pogoda lubi płatać figle. Ciężko zrobić cokolwiek, a już najtrudniej dobre zdjęcia. Wypieki zaczęłam robić wieczorem z nadzieją, że w dziennym świetle będę mogła je pięknie uwiecznić, ale okazało się to trudniejszym zadaniem. Mam jednak nadzieję, że nie jest tak źle.
Co do ciasta- pierwszy raz robiłam tartę bez brzegów, bez kruszonki lub nawet kratki z ciasta. Górę pozostawiłam bez niczego- z bezą. I muszę Wam powiedzieć, że było warto. Z początku wierzch jest chrupiący, a już po chwili rozpływamy się w lekkości i słodkości nadzienia. Oby taki opis Was zachęcił :)
Składniki:
/ inspiracja /
spód:
150g mąki
70g masła roślinnego
0,5 łyżeczki sodki
25g cukru
3 żółtka
jabłka:
6 jabłek
5 łyżek cukru z cynamonem
3 łyżki cukru trzcinowego
beza:
3 białka
100g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód wrzucamy do jednej miski i energicznie zagniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnuszka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Po 10 minutach dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę. Należy najpierw wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. Nakłuwamy spód i wykładamy jabłka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i wykładamy na wierzch białka. Pieczemy dalej przez 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/01/tarta-z-beza.html