ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik niczym babci Natalii

Jabłecznik niczym babci Natalii

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto:
530g mąki
230g masła roślinnego
90g cukru
szczypta soli i proszku do pieczenia
5 żółtek
1 łyżka jogurtu naturalnego
piana:
5 białek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 łyżki cukru
nadzienie:
1kg jabłek
5 łyżek cukru
cynamon
Przygotowanie:
nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy je delikatnie wodą i prużymy przez 10 minut, dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy.
ciasto: wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą poprzez energiczne zagniatanie. Tworzymy kulkę, owijamy ją w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
piana: białka i cukier ubijamy ze sobą. Po paru minutach dodajemy mąkę i sól- dalej łączymy, aż piana stanie się sztywna. Odstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto odpocznie w lodówce dzielimy je na 2 części. Jedną częścią wyklejamy dno wcześniej wyłożonej papierem form. Ciasto posypujemy otrębami/bułką tartą. Wykładamy jabłka i posypujemy je cukrem pudrem. Delikatnie rozprowadzamy pianę. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/06/jabecznik-niczym-babci-natalii.html