Wykonanie

Składniki:ciasto:530g
mąki230g
masła roślinnego90g
cukruszczypta
soli i
proszku do pieczenia5
żółtek1 łyżka
jogurtu naturalnegopiana:5
białek2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli4 łyżki
cukrunadzienie:1kg
jabłek5 łyżek
cukrucynamonPrzygotowanie:nadzienie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy je delikatnie
wodą i prużymy przez 10 minut, dodajemy
cukier, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy.ciasto: wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą poprzez energiczne zagniatanie. Tworzymy kulkę, owijamy ją w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.piana:
białka i
cukier ubijamy ze sobą. Po paru minutach dodajemy
mąkę i
sól- dalej łączymy, aż piana stanie się sztywna. Odstawiamy do lodówki.Kiedy ciasto odpocznie w lodówce dzielimy je na 2 części. Jedną częścią wyklejamy dno wcześniej wyłożonej papierem form. Ciasto posypujemy otrębami/bułką tartą. Wykładamy
jabłka i posypujemy je
cukrem pudrem. Delikatnie rozprowadzamy pianę. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut.Smacznego! :)
