Wykonanie
I naszło mnie na ciasto z
jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z
jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały mini szarlotki, takie al'a babeczki. Klasyczna szarlotka, w innym wydaniu, takim na kęsik :). Do
jabłek dodałam
mandarynkę, mniam, i to też był strzał w dziesiątkę. Jedyną rzeczą, która trochę mi nie pasowała to to, że
póki co w posiadaniu jestem jedynie papierowych pilotek, co trochę pozmieniało kształty idealnej babeczki, są za miękkie. Więc do mojej listy zakupów tych najpotrzebniejszych leci, forma do babeczek i to w trybem ekspresowym.

Składniki:Ciasto:125 g
masła roślinnego1,5 szklanki
mąkipół szklanki
cukru (można dodać mniej wyszło słodkie)2
żółtkałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solipół opakowania
cukru waniliowegoNadzienie:2 duże
jabłka2
mandarynkiszczypta
cynamonuBeza:2
białkałyżeczka
mąki ziemniaczanejpół szklaneczki drobnego
cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :))Wykonanie:Piekarnik nastawić na 190 stopni.Ciasto:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem waniliowym i
solą do miski, dodać pokrojone w kawałki
masło i posiekać nożem.Dodać do tego
żółtka. Ja najpierw rozrabiam to drewnianą łyżką,
potem dopiero ugniatam rękoma (nie lepi się tak do rąk). Ugniatamy, aż będzie zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części.Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę.Drugim
ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto.Nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można je zetrzeć na tarce. Razem z
jabłkami ucieramy też
mandarynki. Następnie dodajemy trochę
cynamonu i mieszamy. Takie
jabłka nakładamy na nasze
spody.
Beza:
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo
cukier i na koniec
mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie wszystko razem, i rozkładamy na nasze babeczki.Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy do miseczki, następnie obsypujemy każdą z babeczek.Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 min. Ładnie rumienimy.Smacznego :)