ßßß
Składniki:Ciasto:125 g masła roślinnego1,5 szklanki mąkipół szklanki cukru (można dodać mniej wyszło słodkie)2 żółtkałyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipół opakowania cukru waniliowegoNadzienie:2 duże jabłka2 mandarynkiszczypta cynamonuBeza:2 białkałyżeczka mąki ziemniaczanejpół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :))Wykonanie:Piekarnik nastawić na 190 stopni.Ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem.Dodać do tego żółtka. Ja najpierw rozrabiam to drewnianą łyżką, potem dopiero ugniatam rękoma (nie lepi się tak do rąk). Ugniatamy, aż będzie zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części.Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę.Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto.Nadzienie:Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można je zetrzeć na tarce. Razem z jabłkami ucieramy też mandarynki. Następnie dodajemy trochę cynamonu i mieszamy. Takie jabłka nakładamy na nasze spody.Beza:Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie wszystko razem, i rozkładamy na nasze babeczki.Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy do miseczki, następnie obsypujemy każdą z babeczek.Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 min. Ładnie rumienimy.Smacznego :)