Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was zielony i bardzo wiosenny pomysł obiadowy! Nie wiedziałam co
mogę zrobić z
bazylią, która już przekwitała(!) i znalazłam na portalu Kwestia Smaku taką inspirację. Nie ma w tym nic trudnego, a efekt jest zaskakujący. Na pierwszy raz postanowiłam przygotować je na wytrawnie, ale może skuszę się też na słodką wersję :)Składniki :ciasto:liście
bazylii z jednej doniczki1 szklanka
mleka2
jajka130g
mąki1łyżka
olejuszczypta
soli (ew.
cukier w przypadku naleśników na słodko)nadzienie:2 kostki
mrożonego szpinaku0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczka
soli1 plasterek
sera mascarpone1/3 posiekanej
papryczki chilli1/2
pomidoraPrzygotowanie:Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę.
Szpinak rozmrażamy i doprawiamy.Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (u mnie było to
masło klarowane). Odsączamy na ręczniku papierowym.Kolejno nakładamy
szpinak,
pomidora i składamy. Podajemy natychmiast.Smacznego :)
