Wykonanie

Małymi kroczkami zbliżają się Święta. Jak co roku o tej
porze zaczynamy przygotowania do tych najpiekniejszych dni w roku..... a ja jak co roku zaczynam od słodkich ,
miodowych pierniczków,z których znaczna część zawiśnie na choince.Dziś proste pierniczki lukrowane...... ...na rozgrzewkę....

Składniki:/ 2 blaszki/

500 g
mąki pszennej0,5 szklanki
miodu wielokwiatowego0,5 szklanki
cukru pudru100 g
masła2
jajka2 łyżki kwaśnej
śmietany1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernikówszczypta
soliWykonanie:-
Masło rozpuść z
miodem podgrzewając składniki na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać
przyprawę do piernika, wymieszać.-
Jajka utrzeć z
cukrem.-Do miski przesypać
mąkę,wymieszać z
sodą i szczyptą
soli.-Dodać przestudzony
miód z
masłem, utarte
jajka i
śmietanę.-Ciasto wyrobić drewnianą łyżką.-Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce.-Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego.-Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/.-Każdą kulkę lekko spłaszczyć.-Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia.-Wystudzone pierniczki polukrować.
Lukier:150 g
cukru pudrugorąca
wodakilka kropli
soku z cytrynyCukier puder ucierać ,dodając kilka kropli
soku z cytryny i tyle gorącej
wody ,by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.


w/g tego samego przepisu przygotowałam ciasto, z którego wykroiłam różnej wielkości gwiazdki.Upieczone gwiazdkowe pierniczki powędrowały do słoja. Za parę dni powstaną z nich piernikowe choinki....