Wykonanie

Pyszne, aromatyczne połączenie smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego ,prawie w orientalnym stylu .To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowaniesmacznego , pożywnego obiadu .
Kurczak curry jest jednym z moich ulubionych dań .Przygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........

Składniki /2 porcje/

2
filety z kurczaka4 plastry świeżego
ananasa1 szklanka
mleka kokosowego1 łyżka
mąki2 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyzka
soku z cytrynysól i
pieprz /do smaku2 łyżki
oliwyoraz:ok. 150 g
ryżu bosmani /lub venere/
świeży szpinaksos sałatkowyWykonanie:Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso oprószyć
solą,
pieprzem ,
przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w
mące.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć w niej plastry
mięsa, skropić
sokiem z cytryny.Podlać niewielką ilością gorącej
wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/.Dodać pokrojone plastry
ananasa, wlać
mleko kokosowe resztę
curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.-Doprawić do smaku
solą .-Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa z
ananasem i wiórkami kokosu/


