ßßß
Pyszne, aromatyczne połączenie smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego ,prawie w orientalnym stylu .To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowaniesmacznego , pożywnego obiadu .Kurczak curry jest jednym z moich ulubionych dań .Przygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........
Składniki /2 porcje/
2 filety z kurczaka4 plastry świeżego ananasa1 szklanka mleka kokosowego1 łyżka mąki2 łyżeczki curry1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyzka soku z cytrynysól i pieprz /do smaku2 łyżki oliwyoraz:ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/świeży szpinaksos sałatkowyWykonanie:Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Mięso oprószyć solą, pieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny.Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/.Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.-Doprawić do smaku solą .-Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa z ananasem i wiórkami kokosu/

