Wykonanie

Grubiutkie , wypełnione nadzieniem ziemniaczano-
serowym prawie jak nasze ruskie pierogi ,ale lepione w nieco inny sposób.Mniej znane na północy Włoch są dniem typowym dla regionu
Sardynii.Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane
startym serem lub z prostym
sosem pomidorowym z
bazylią. Nadzienie to głównie
ziemniaki z dodatkiem
sera pecorino ,
cebuli, odrobiny
czosnku.

Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko 3-4
razy w roku czyli wówczas , gdy przebywam w
kraju.Pokusiłam się jednak na wykonanie tych fantastycznie sklejanych pierogów i muszę przyznać,że jak na pierwszy raz poszło mi nawet nieźle.Wykonanie tych pierogów wymaga tylko "odrobinę" umiejętności i doświadczenia.Każdy kolejny pieróg jest coraz ładniejszy i bliski oryginału....Udało mi się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam,że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.Składniki / na ok.100 szt/farsz:

1,5 kg
ziemniaków250 g
białego sera / w oryginale pecorino/mała
cebula drobno posiekana2 ząbki
czosnku100 ml
oliwy z oliwek extra virgin1,5 łyżeczki suszonej
miętysól/ do smakuciasto:600 z mąki/ semoliny plus 100 g
mąki 0020 ml
oliwy z oliwek extra virgin375ml
wodysól/ do smakuWykonanie:-
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.-
Ser zmielić.-
Cebulę i
czosnek podsmażyć na oliwie/
czosnek usunąć/.-Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku
solą i
miętą.-Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe.-Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć /szklanką / krążki .-Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać pierożkiw/g tej oto techniki :.................nie było wcale łatwo..........pierwsze egzemplarze były trochę koślawe.........a jeśli komuś nie wyjdzie zawsze może powrócić do tradycyjnego lepienia. .....


.....
potem było już znacznie lepiej, a nawet powiedziałabym zupełnie dobrze......



moje pierożki podałam po naszemu czyli z chrupiącymi skwarkami ...................

.............i jeszcze na zachętę..............pyszne Culurgiones
kasztanowe z
grzybowym nadzieniem