ßßß
Grubiutkie , wypełnione nadzieniem ziemniaczano-serowym prawie jak nasze ruskie pierogi ,ale lepione w nieco inny sposób.Mniej znane na północy Włoch są dniem typowym dla regionu Sardynii.Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino ,cebuli, odrobiny czosnku.
Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko 3-4 razy w roku czyli wówczas , gdy przebywam w kraju.Pokusiłam się jednak na wykonanie tych fantastycznie sklejanych pierogów i muszę przyznać,że jak na pierwszy raz poszło mi nawet nieźle.Wykonanie tych pierogów wymaga tylko "odrobinę" umiejętności i doświadczenia.Każdy kolejny pieróg jest coraz ładniejszy i bliski oryginału....Udało mi się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam,że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.Składniki / na ok.100 szt/farsz:
1,5 kg ziemniaków250 g białego sera / w oryginale pecorino/mała cebula drobno posiekana2 ząbki czosnku100 ml oliwy z oliwek extra virgin1,5 łyżeczki suszonej miętysól/ do smakuciasto:600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 0020 ml oliwy z oliwek extra virgin375ml wodysól/ do smakuWykonanie:-Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.-Ser zmielić.-Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/.-Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i miętą.-Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe.-Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć /szklanką / krążki .-Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać pierożkiw/g tej oto techniki :.................nie było wcale łatwo..........pierwsze egzemplarze były trochę koślawe.........a jeśli komuś nie wyjdzie zawsze może powrócić do tradycyjnego lepienia. .....
..... potem było już znacznie lepiej, a nawet powiedziałabym zupełnie dobrze......

moje pierożki podałam po naszemu czyli z chrupiącymi skwarkami ...................
.............i jeszcze na zachętę..............pyszne Culurgiones kasztanowe z grzybowym nadzieniem