ßßß Cookit - przepis na Mandarynkowe babeczki

Mandarynkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Delikatne muffinkowe babeczki o mocnym mandarynkowym akcencie .
Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące.
Wykorzystałam je więc maksymalnie zarówno do ciasta jak i dekoracji.
Cienka warstwa mandarynkowej galaretki i świeże owoce to nie tylko fajna dekoracja babeczek , to również nadanie im przyjemnego, orzeźwiającego smaku.
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
80 g oleju roślinnego
150 g jogurtu naturalnego
150 ml soku z mandarynek
1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
sok wyciśnięty z mandarynek/ 200 ml/
60 g żelatyny
cząstki mandarynek/ do dekoracji
Wykonanie:
- Owoce dokładnie umyć.
-Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i skórkę startą otartą z mandarynek.
-Jajka ubić z cukrem
-Sok wymieszać z olejem i jajkami , dodać do mąki .
-Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników..
-Gotowym ciastem napełnić do połowy papierowe foremki umieszczone w formie muffinkowej.
Piec 20 - 25 minut w temp.170-180 st.C.
-Babeczki wystudzić.
-Sok z mandarynek przecedzić przez sito.
-Podgrzać doprowadzając do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do chwili,
żelatyna całkowicie się rozpuści .
-Odstawić do przestygnięcia .
-Lekko tężejącą galaretką / odlać ok.1/4 szklanki/ zalać babeczki tworząc na wierzchu cienką warstwę.
-Cząstki mandarynek zanurzyć na moment w pozostałej galaretce i ułożyć na wierzchu babeczek.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/01/mandarynkowe-babeczki.html